Звуково къпане – какво представлява и защо е полезно?

Звуковото къпане е практика, подобна на медитация и дишане, която позволява на човек да отпусне тялото си и да достигне до по-високи нива на съзнанието. Научете как може да си направите звуково къпане и да се възползвате от неговите ползи.

Може би сте опитвали йога, медитация или дори дишане, но чували ли сте за звуково къпане? Това завладяващо преживяване предлага нещо повече от просто релакс, а най-хубавото е, че може да го направите по всяко време в своя собствен дом.
 

Какво представлява звуковото къпане?

Звуковото къпане, известно още като звукова медитация или звукова терапия, е практика на внимателно слушане на различни звуци, които помагат за отпускане на тялото и ума. Звуковото къпане може да внесе баланс, релаксация и усещане за спокойствие в цялото ви същество.

За разлика от някои медитации или дихателни практики, звуковото къпане не включва много напътствия. Необходимо е просто човек да присъства във всеки настоящ момент и да слуша. Съществуват групови практики на звуково къпане, но то може да се прави и у дома с помощта на аудио запис.

Звуковото къпане може да се осъществи с помощта на различни музикални инструменти. Мелодията, която се получава, стимулира алфа и тета мозъчните вълни.
 

Как работи звуковото къпане?

За да се приготвите за звукова баня, е важно да се настаните удобно – седнали или легнали е по ваш избор. Може да си вземете леко одеяло и дори маска за очи, важно е да се отпуснете и да позволите тишината да ви облее. Все едно се приготвяте за сън – давате „разрешение“ на тялото си да забави темпото и да си почине, както и да получи, без да е необходимо да дава или реагира по някакъв начин.

След като си пуснете определени звуци, те започват да осигуряват стабилна честота, която влияе върху мозъка. Използването на даден ритъм позволява заместването на бета състоянието (нормално будно състояние) с алфа състояние (отпуснато съзнание) и дори достигането на тета състояние (медитативно състояние) и делта състояние (сън, където може да настъпи вътрешно изцеление). Звуковото къпане забавя сърдечната и дихателната честота, създавайки терапевтичен и възстановителен ефект върху ума и тялото.


Какви са ползите от звуковото къпане?

  •     Достигане до по-дълбоки състояние на съзнанието

Звуковото къпане ви дава възможност да достигнете до по-дълбоко състояние на съзнанието си, изключвайки се от всички външни стимули и фокусирайки се върху това, което се случва вътре във вас самите. Достигането до мозъчни вълни като алфа и тета позволява на човек да влезе в състояние, подобно на медитация.

  •     Чувство на благосъстояние

Звуковото къпане подпомага съня и намалява стреса. Чувството на тревожност, безпокойство и депресия също може да бъде понижено. Като цяло звуковото къпане кара човек да се чувства по-спокоен и в душевна хармония.

  •     Възможност за презареждане

Звуковото къпане дава възможност на човек да се отпусне и същевременно да се зареди с енергия.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини