Двама димитровградчани преминаха обучение в ЦЕРН

Изображение 1 от 2

    Двама преподаватели от ПМГ „Иван Вазов“ Димитровград, участваха в квалификационно обучение Национална учителска програма, ЦЕРН, Женева, Швейцария.  

    Мариана Ненова – старши учител по биология и химия взе участие от 21.07.-27.07.2019г., а Валентина Делчева – заместник-директор и преподавател по информатика и ИТ - от 29.09-05.10.2019г.

    В групите бяха включени 38 учители от цялата страна. Ръководител бе Свежина Димитрова, директор на Националната обсерватория в гр. Варна и представител на МОН.

    Обучението се проведе на български език от български и чужди учени, работещи в ЦЕРН. Включени бяха лекции, лабораторни упражнения и визити. В рамките на програмата бяха посетени тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, CMS  детектора с най-голямо българско участие, контролния център на НАСА, Микрокосмос – музея на физиката на елементарните частици и  редица други достижения на науката.

    Идеята на Националната програма е учителите да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център CERN и да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката. Видяното ще бъде представено пред ученици, за да се повиши интересът им към природо-математическите и инженерните дисциплини, като в часовете все повече се акцентира на достиженията на съвременната наука и най-актуалните теми: материя и антиматерия, големия взрив, тъмната материя.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини