Обезвреждат „опасни отрови“ складирани в село Горски Извор

Изображение 1 от 2

    Днес в село Горски Извор бе отворен и предаден на оторизирани органи съдържанието на склад №292, съхраняващ негодни за употреба пестициди, в присъствието на избрания изпълнител по ЛОТ 6 – „Проект пестициди 2019“ с участници „ЛЮДОН ТРАНС“ ЕООД /България/ и „ТРЕДИ“ АД /Франция/, представители на РИОСВ Хасково и главен експерт ИОДСВ Пламен Митков от община Димитровград.

    Дейността се извършва във връзка с изпълнение на проект „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защите с изтекъл срок на годност“.

    Наличието на пестициди и други химикали за растителна защита с изтекъл срок на годност, представлява риск за околната среда и човешкото здраве. Това налага предприемането на мерки, подходящи за тяхното окончателно обезвреждане.

    „Проблемът с пестицидите с изтекъл срок на годност възникна в страната след 1990 г. поради занижен контрол на съхраняване в складовете на бивши ТКЗС, АПК и др. , създаващи предпоставки за безстопанственост, неправомерни действия, нарастване на риска за здравето на хората и замърсяване на околната среда.

    Ежегодно регионалните инспекции по околната среда и водите съвместно с общинските администрации по места и специалисти от службите по растителна защита и гражданска защита извършват проверки на място за състоянието на складовете и пестицидите, съхранявани в тях“, твърдят от МОСВ.

    Въпреки, че основно пестицидите попадат в човешкия организъм чрез храната, не е рядкост това да се случи и чрез вдишване. Най-застрашени от това са работещите пряко с пестициди, следвани от хората, живеещи в близост до третираните площи. В световен мащаб смъртните случаи и хронични заболявания, дължащи се на отравяне с пестициди, възлизат на около 1 млн. на година според информация от сайта на Агенция за биологична сертификация.

    Голяма част от потребителите на продукти за растителна защита пренебрегват факта, че пестицидите всъщност са отрови и техният предпазен ефект спрямо културите се дължи на високата им токсичност към биологичните видове/вредителите.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Дг
      Дград
      3 -3
      00:25, 10 окт 2019
      Вие пилете статии само за Иво Димов.
      А другите кандидати?
      Нещо не е вред!
      • ЕК
        е как бе
        1 0
        18:17, 10 окт 2019
        Е те другите кандидати нямат даже предизборни плакати че да им видим муцуните - от там нататък вече за всеки се знае нещо е примерно кандидатите на воля повечето имат фейсбук профили там можеш да видиш защо не трябва да се гласува за нито един от тях, снощи по късмет видях на вмро кандидатите - при положение че бяха закупили офис до старото дзи и не са го използвали дори 1 ден. Та и там 4 от 5 човека са компроментирани машинкаджии и хора които не са работили 1 ден през живота си. С най голямо нетърпение чакам да видя на земеделците листата, на предните избори за кмет в тяхната листа имаше едно момиче зорница която уж станала полицайка а е завършена наркоманка, та тази едва ли знае от кой край на мотиката да застане но иначе се слага кандидатка от земеделците хахаха цирка не може да ти предостави такова шоу
    • 2
      Бг
      БГвести
      4 0
      10:48, 10 окт 2019
      1во, статията няма нищо общо с кмета, а е за складирани пестициди!
      2ро, един месец преди изборите по закон е период на предизборна кампания свързана с изборите и тя по закон е платена (заплаща се от кандидатите)! До момента в нашия сайт има (конкретни) материали за почти всички кандидати и обобщаващи за всички, а количеството им е спрямо тяхната дейност и инициативи за които сме били информирани и те са организирали за публично отразяване!

    Още новини

    Последни новини