Големият адронен колайдер постигна нов рекорд броени дни след 3-годишната си пауза

Големият адронен колайдер заработи отново след 3-годишна пауза за планирана поддръжка и модернизация. Бяха нужни само няколко дни, за да могат потоците от протони да достигнат рекордните нива от 6,8 тера електронволта (или TeV). Това надвишава предишния рекорд от 6,5 TeV, който бе поставен от колайдера през 2015 г. в началото на неговия втори експериментален период.

Новите нива се доближават доста до тези, на които колайдерът принципно е създаден да работи – а именно, 7 TeV, казва машинният кординатор Йорг Венигер от ЦЕРН.

Ако всичко върви по план, учените очакват да достигнат пълна мощност до края на юли и малко по малко да започнат да получават революционни данни от новия трети експериментален период. Сега изследователите планират да се съсредоточат върху изследването на свойствата на частиците в Стандартния модел, включително бозона на Хигс и търсенето на доказателства за тъмна материя.

Засега Венигер и колегите му изпращат отделни лъчи, състоящи се от относително малък брой протони, през подземния тунел от свръхпроводникови магнити на колайдера, чиято окръжност 27 км.

Инженерите искат да се уверят, че колайдерът може да работи напълно безопасно на фона на промените, направени по време на периода на поддръжка. Чак след това ще стартират високоенергийните операции. По този начин те ще избегнат доста скъпите потенциални ремонтни операции (каквито трябваше да бъдат извършени малко, след като колайдера заработи за първи път през 2008 г.).

„По време на втория дълъг период на неактивност на ускорителния комплекс на ЦЕРН машините и съоръженията бяха обновени значително“, заяви Майк Ламонт, директор на ускорителите и технологията в ЦЕРН. – Самият Голям адронен колайдер премина през обширна програма по консолидиране и сега ще работи на много по-високи енергийни нива.“ Той допълва, че благодарение на подобренията ще получаваме много повече данни при провежданите експерименти.

По време на първия експериментален период Големият адронен ускорител събра данни, които спомогнаха за откриването на Хигс бозона през 2012 г.

По време на втория период (2015-2018) бяха отчетени увеличения в енергията и яркостта, но не бяха направени открития от ранга на Хигс бозона. Третият период ще продължи до 2026 г.

През последните три години екипът на Големия адронен колайдер обнови магнитната система, за да стесни фокуса на лъчите и да увеличи броя на колизиите в секунда.

Аналитичният софтуер също е обновен – сега той може да анализира 30 млн. пресичания на снопове частици в секунда. Добавени са и два нови експеримента – FASER и SND@LHC. Те ще търсят феномени, които се простират отвъд Стандартния модел на физиката. Подобни феномени могат да хвърлят повече светлина върху естеството на тъмната материя, която преобладава във Вселената. Те дори могат да потвърдят потенциално и съществуването на все още незасечените суперсиметрични частици, допълнителните измерения, микороскопичните черни дупки или на пета фундаментална сила на природата.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ск
    Скромно мнение
    1 -1
    21:59, 29 апр 2022
    Схема за източване на милиарди долари , това е смисълът на създаването на тази идея - човека не може да открие и пресъздаде тайните на вселената и нейната материя , защото сме нищожни като знания спрямо това какво има отвъд и кой го е създал.

Случаен виц

Последни новини