15 °C

Глобяват „Траш еко пак“ за неизвозения навреме боклук от ТЕЦ „Марица 3“

Между 2 хил. и 20 хил. лв. санкция по Закона за опазване на околната среда ще бъде наложена на сливенското ООД „Траш еко пак“ за закъснение при премахването на боклука, складиран на територията на ТЕЦ „Марица 3“. Тепърва ще се уточни размера на глобата, която ще съответства на забавянето по издаденото от Регионалната инспекция по околната среда и водите -Хасково предписание. Крайният срок за извозването на тоновете отпадъци беше 15-ти септември. Екоинспекторите са проверили ситуацията ден по-късно и са установили, че боклукът се прибира, но площадката не е изчистена напълно. Към този момент процесът още върви.

По сигнал на граждани и след публикации в медиите РИОСВ- Хасково направи за първи път проверка на място на 19-ти август и завари 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци.

Граждани сигнализираха и днес в редакцията на Haskovo.net, че боклук още има на площадката на ТЕЦ-а и споделиха опасения, че е възможно отпадъците да са горени, тъй като имало усещане за замърсеност на въздуха. „Имам алергия и силно се съмнявам, че въздухът е замърсен, понеже го усещам“, оплака се Севдалина Петева. Тя дори подозира връзка между твърденията си и неработещото електронно табло на общината, което дава и информация за стойностите на запрашеност във въздуха.

От РИОСВ посочиха, че към титуляра на регистрационния документ за извършване на дейности с отпадъци на площадката, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ - „Траш еко пак“ ООД, е изпратено писмо за получаването на акта за неизпълнение в срок на предписание на 25 -ти септември. Следва издаването на наказателното постановление и определяне точния размер на глобата.

От екоинспекцията увериха, че автоматичната измервателна станция в Димитровград работи и няма отчетено замърсяване на въздуха, стойностите са в норма и дори днес са под обикновено регистрираните.

От РИОСВ-Хасково съветват гражданите, които искат адекватно да се информират за нивото на замърсеност да използват данните от интерактивната карта на сайта им през Системата за информиране на населението за качеството на амосферния въздух.

Стартирана е и процедура за обследване състава на отпадъците, по която трябва да се произнесе Международна акредитирана лаборатория. До момента боклукът е деклариран, като отпадък в „зеления списък“- подлежи на свободно преминаване и не подлежи на нотификация от страна на държавата, посочи министърът на околната среда Нено Димов от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол миналата седмица.

Ако след експертизата се окаже обаче, че тоновете отпадъци от площадката на ТЕЦ „Марица 3“ са с опасно съдържание, те ще бъдат върнати в страната на произхода си-Италия.

Все още тази експертиза не е готова.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  Георги
  9 -1
  22:54, 20 сеп 2019
  Гласувайки на местните избори за представителите на листата на БДЦ - Български демократичен център, партията на Ковачки , гласуваме за боклуците и бунищата които създадоха в цялата страна , създадоха проблеми и в нашата община Димитровград.
  Тези ,които мълчаливо заради дребен пост са готови да пожертват здравето на хората и трагичното е , че и на техните семейства.

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини