Протестиращи: Кметът забранява подписката срещу застрояването на "Простор",явно засягаме интереси

„Парковете са в голяма степен това, което прави от един град съвкупност от цивилизовани граждани. Късчета земя, определени да бъдат споделена собственост, предназначени да ни радват, да осигуряват място за контакти и да ни даряват със свободен чист въздух. Всеки опит да се урбанизира тази земя, да се превърне тя от място за детска глъч в “богаташки гета” за богоизбрани, е директна атака срещу общността, срещу това, което ни обединява и ни прави граждани, съпричастни към общото благо, а не към комфорта на едно политически или икономически обособено малцинство. 

Парцелирането на парк “Простор” ни се предлага от Общината под благовидния предлог, че така подпомагаме развитието на футболния ни клуб “Арда”. Това, разбира се, е фалшива грижа. Терени за детската школа има предостатъчно. Терени за спортни площадки и паркинги има предостатъчно. Това стана кристално ясно още когато по повод изграждането на новата спортна зала г-н Хасан Азис предложи терени около Водното огледало, където могат да се направят игрища, без това да засяга парка, без да се засягат поляните, на които си играят нашите деца.

Посегателството върху един парк като “Простор” е висша форма на арогантност и самозабравяне от страна на управляващите. Това е израз на презрение към гражданите и обществото. Колкото и да се удря в гърдите кметът Хасан Азис, че ни би си позволил застрояване на “Простор”, защото това би било “политическо харакири” /тоест, че ще му попречи на политическата кариера, а не защото е вредно за града и гражданите/, самият факт, че реагира като ужилен на нашата подписка и иска да я забрани, е достатъчно ясен знак, че сме настъпили нечии големи икономически интереси. Ако нямате намерение да застроявате “Простор”, защо толкова злъч срещу подписката ни, инж. Азис? Нали уж и Вие искате същото – парк, вместо бетон? Защо тогава ни забранявате да изразим свободната си воля?

Ще Ви кажем защо. За съжаление много градове в България предлагат очевидни примери как сенчести икономически интереси могат да стъпчат обществения интерес. Настоящата управа на столицата от години не намира начин да се пребори с неправомерните договори, сключени по времето на предишен кмет за най-апетитните кътчета на Борисовата градина. Нима искаме след години някой кмет на Кърджали да търси варианти за възстановяването на парк “Простор”, защото ние днес сме проспали парцелирането му?

Не, г-н кмет, ние няма да се събираме с Вас по тайни срещи из сенчестите коридори на общинската власт, на които ни каните така учтиво. Има един начин да докажете, че застрояването на “Простор” не е в предстоящите Ви планове. Просто вдигнете забраната върху подписката на гражданите. В крайна сметка, защо се чувствате толкова застрашен от нея? Нали именно Вие нарекохте бетонирането на парка “политическо харакири”?“

Инициативен комитет "Спаси Простор"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини