Служител на "Военна информация" возил и снабдявал с данни бизнесмен

Служител на "Военна информация" е бил изпратен в приятелска държава от ЕС да шофира автомобила на известен бизнесмен и да го снабдява с информация. Това съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев по повод разследването срещу настоящия и бившия шеф на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната - генерал Пламен Ангелов и генерал Светослав Даскалов. Двамата генерали са обвинени за нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация.

"Не е нормално да ти плащат заплатата българските граждани и шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес интереси, и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни. Ако това не е обидно за един български офицер, то би трябвало да е обидно за българските граждани", коментира Иван Гешев по повод разследването.

Той добави, че всичко това е "грозно", но дали е престъпление все още се проверява. По случая обвинения имат настоящият директор на службата ген. Пламен Ангелов и бившият – ген. Светослав Даскалов.

"Целенасочена лъжа е, че в тази служба прокуратурата извършва някакви действия, свързани с чисто оперативната дейност на "Военна информация". Разследването е в две насоки – как се харчат бюджетните и извънбюджетните средства. Все още няма обвинения за финансови нарушения. Има за изтичане на информация", припомни Гешев.

"Ако ти работиш за българската държава и заплатата ти плащат българските граждани, не е нормално да обслужваш бизнес интереси. Ако искат, да започват в таксиметрова компания да работят. В случай че работиш в държавна служба, не може да работиш на частно", подчерта зам. главният прокурор.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини