12 °C

От плувните басейни може да пипнете диария

Д-р Марин Мухтаров е специалист по гастроентерология и вътрешни болести в болницата в Кърджали. През 2016 г. придобива образователната и научна степен “Доктор” в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

Кои диарични заболявания се предават при ползване на водни площи? Как се разпространяват причинителите на диария в басейните? Какво трябва да предприемете в случай на диария? Как да защитите себе си и семейството си? Какви правила трябва да спазвате при ползване на обществени басейни? Отговор на тези и още въпроси вижте в коментарната статия на д-р Марин Мухтаров.

Ако скоро сте имали диария, не бива да влизате в басейни, предупреждава специалистът и допълва: хората, които ползват плувни басейни, са с най-висок риск от заразяване с причинители на инфекциозна диария. Болни с диария или такива, които са имали този проблем през последните две седмици, рискуват да замърсят водата в басейна с микроорганизми. Диаричните заболявания, които се предават чрез ползване на водни площи, най-често са причинени от паразитите Cryptosporidium и Giardia, от бактериите Shigella и Е. coli O157: H7 и от вируса Norovirus. Някои от тези микроорганизми може да преживеят от минути до дни във водата на басейна, дори и ако той е добре поддържан и дезинфекциран. Просто защото някои от тях не се унищожават от хлор. 

Криптоспоридозата е водеща причина за взривове от диария, свързани с плуване в басейни. Заболяването се причинява от едноклетъчния паразит Cryptosporidium, който преживява дълго и в отлично дезинфекцирани басейни, тъй като не е чувствителен към хлор. Възможно е да предизвика продължителна диария, траеща 2-3 седмици. Един-единствен болен от криптоспоридоза може да зарази целия басейн с милиони паразити, а поглъщането дори на минимално количество вода от такъв басейн може да разболее всеки. Заболяването се разпространява и чрез поглъщане на заразена вода в спа комплекси, аквапаркове, интерактивни фонтани, джакузи, езера, реки, извори, потоци, морета и океани.  

Другото заболяване, което често е причина за диария след ползване на басейн, е гиардиазата. Тя също се причинява от едноклетъчен паразит, който се нарича Giardia (известен още като Lamblia). Той има здрава външна обвивка, която му позволява да оцелее до 45 минути, дори в правилно хлорирани басейни. Гиардите се разпространяват чрез поглъщане на вода, която е била замърсена с изпражнения, съдържащи причинителя. И тук един болен човек е достатъчен, за да зарази целия басейн. 

Освен чрез поглъщане на замърсена вода от спа комплеки, аквапаркове и джакузи гиардиите също така се разпространяват и при ползване на природни водни площи.

Д-р Мухтаров

Вижте как се разпространяват причинителите на заболяването

В басейна, освен че споделяте пространството с други хора, делите и микроорганизмите си. Минимално количество фекални материи се разтварят във водата от всеки човек в басейна, докато плува в него. А при инфекциозна диария изпражненията само от едно изхождане може да съдържат от милиони до един милиард микроорганизми. 

В обществените плувни съоръжения непрекъснатото филтриране и дезинфекцията на водата намаляват риска от разпространяване на микроорганизми, но не го премахват напълно. Поради това плувците може да погълнат микроорганизми, които не са унищожени, защото не е изминало достатъчно време, за да бъдат убити от хлора или пък водата не е преминала изцяло през филтрите. Освен това някои водни съоръжения използват една филтрираща система за няколко басейна. Това води до смесване на вода от различните басейни, което увеличава риска от разпространение на микроорганизми в свързаните басейни за кратък период от време. Това означава, че един човек с диария може да зарази водата в цялата система от басейни или в целия аквапарк.

Какво трябва да предприемете?

За да предпазите другите хора, не влизайте в басейн, ако имате диария. Най-важното, което можете да предприемете, е да пиете много течности, за да предотвратите обезводняване. Това е особено важно за малки деца, бременни жени и хора с отслабен имунитет - болни от ХИВ/СПИН, трансплантирани, на химиотерапия. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако получите някой от следните симптоми: 

• кървава диария;

• диария с продължителност над 5 дни;

• диария с втрисане и висока температура;

• в случай на обезводняване - сухота в устата и очите, напукани устни, зачервена кожа, главоболие, раздразнитеност, уриниране по-малко от четири пъти дневно, обърканост. 

За да предпазите себе си и други плувци от микроорганизми или нараняване, спазвайте следните правила при ползване на обществен басейн, хидромасажна вана или друго водно съоръжение:

1. Преди да влезете в басейна, можете да го проверите

Добре поддържаните басейни са по-малко опасни за разпространение на микроорганизми. Нараняванията и удавянията са по-малко вероятни в басейни, които имат обучен персонал и подходящо оборудване за безопасност. Преди да влезете, можете да провери сами басейна, като се възползвате от следните препоръки:

• вижте резултатите от последната проверка на басейна;

• уверете се, че дренажът на дъното на дълбокия край е видим;

• проверете дали капачките за източване на дъното изглеждат закрепени и в добро състояние;

• в някои басейни има изписана информация за рН, но може да използват тест-ленти за басейн, за да сте сигурни, че рН на водата и концентрацията на свободния хлор са правилни. Препоръчва се рН 7,2-7,8, а концентрацията на свободния хлор да бъде най-малко 3 ppm (3ug) в горещи или студени минерални (спа) извори и поне 1 ppm (1ug) в други третирани басейни;

• проверете за спасител. Ако е на служба, той трябва да се фокусира върху плувците и да не се разсейва. В случай, че няма дежурен спасител, проверете къде има оборудване за безопасност, като например спасителен пръстен или прът;

• уверете се, че няма химикали на открито.

2. Проверете и себе си  

• Избягвайте да влизате във водата, ако имате диария.

• Не влизайте, ако имате отворена рана (например нараняване, рана от операция или от пиърсинг), която не е покрита с водоустойчива превръзка.

• Не влизайте потни и мръсни във водата. Вземете душ, преди да влезете - изплакването под душа само за една минута премахва по-голямата част от мръсотията и микроорганизмите по тялото ви.

3. След като сте във водата:

• Не уринирайте и не се изхождайте по голяма нужда във водата.

• Не поглъщайте вода.

• Следете децата по всяко време. Те може да се удавят за секунди и без да викат.

• Не се задържайте повече от час във водата. Правилото е  на всеки час - всички навън. Изведете децата и ги изкъпете под душа.

• Сменяйте пелените на новородените в банята или на определени за целта места, а не до басейна, за да намалите възможността от проникване на микроорганизми във водата.

• Подсушете ушите си с кърпа след плуване.

• Ако сте навън, се предпазвайте от слънчеви изгаряния с помощта на слънцезащитен крем с минимален фактор SPF 15, който блокира UVA и UVB лъчите. След излизане от водата, се намажете отново със слънцезащитен крем.

•  Пийте много течности.

Яна БОЯДЖИЕВА

  БЛИЦ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини