24 °C

От плувните басейни може да пипнете диария

Д-р Марин Мухтаров е специалист по гастроентерология и вътрешни болести в болницата в Кърджали. През 2016 г. придобива образователната и научна степен “Доктор” в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

Кои диарични заболявания се предават при ползване на водни площи? Как се разпространяват причинителите на диария в басейните? Какво трябва да предприемете в случай на диария? Как да защитите себе си и семейството си? Какви правила трябва да спазвате при ползване на обществени басейни? Отговор на тези и още въпроси вижте в коментарната статия на д-р Марин Мухтаров.

Ако скоро сте имали диария, не бива да влизате в басейни, предупреждава специалистът и допълва: хората, които ползват плувни басейни, са с най-висок риск от заразяване с причинители на инфекциозна диария. Болни с диария или такива, които са имали този проблем през последните две седмици, рискуват да замърсят водата в басейна с микроорганизми. Диаричните заболявания, които се предават чрез ползване на водни площи, най-често са причинени от паразитите Cryptosporidium и Giardia, от бактериите Shigella и Е. coli O157: H7 и от вируса Norovirus. Някои от тези микроорганизми може да преживеят от минути до дни във водата на басейна, дори и ако той е добре поддържан и дезинфекциран. Просто защото някои от тях не се унищожават от хлор. 

Криптоспоридозата е водеща причина за взривове от диария, свързани с плуване в басейни. Заболяването се причинява от едноклетъчния паразит Cryptosporidium, който преживява дълго и в отлично дезинфекцирани басейни, тъй като не е чувствителен към хлор. Възможно е да предизвика продължителна диария, траеща 2-3 седмици. Един-единствен болен от криптоспоридоза може да зарази целия басейн с милиони паразити, а поглъщането дори на минимално количество вода от такъв басейн може да разболее всеки. Заболяването се разпространява и чрез поглъщане на заразена вода в спа комплекси, аквапаркове, интерактивни фонтани, джакузи, езера, реки, извори, потоци, морета и океани.  

Другото заболяване, което често е причина за диария след ползване на басейн, е гиардиазата. Тя също се причинява от едноклетъчен паразит, който се нарича Giardia (известен още като Lamblia). Той има здрава външна обвивка, която му позволява да оцелее до 45 минути, дори в правилно хлорирани басейни. Гиардите се разпространяват чрез поглъщане на вода, която е била замърсена с изпражнения, съдържащи причинителя. И тук един болен човек е достатъчен, за да зарази целия басейн. 

Освен чрез поглъщане на замърсена вода от спа комплеки, аквапаркове и джакузи гиардиите също така се разпространяват и при ползване на природни водни площи.

Д-р Мухтаров

Вижте как се разпространяват причинителите на заболяването

В басейна, освен че споделяте пространството с други хора, делите и микроорганизмите си. Минимално количество фекални материи се разтварят във водата от всеки човек в басейна, докато плува в него. А при инфекциозна диария изпражненията само от едно изхождане може да съдържат от милиони до един милиард микроорганизми. 

В обществените плувни съоръжения непрекъснатото филтриране и дезинфекцията на водата намаляват риска от разпространяване на микроорганизми, но не го премахват напълно. Поради това плувците може да погълнат микроорганизми, които не са унищожени, защото не е изминало достатъчно време, за да бъдат убити от хлора или пък водата не е преминала изцяло през филтрите. Освен това някои водни съоръжения използват една филтрираща система за няколко басейна. Това води до смесване на вода от различните басейни, което увеличава риска от разпространение на микроорганизми в свързаните басейни за кратък период от време. Това означава, че един човек с диария може да зарази водата в цялата система от басейни или в целия аквапарк.

Какво трябва да предприемете?

За да предпазите другите хора, не влизайте в басейн, ако имате диария. Най-важното, което можете да предприемете, е да пиете много течности, за да предотвратите обезводняване. Това е особено важно за малки деца, бременни жени и хора с отслабен имунитет - болни от ХИВ/СПИН, трансплантирани, на химиотерапия. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако получите някой от следните симптоми: 

• кървава диария;

• диария с продължителност над 5 дни;

• диария с втрисане и висока температура;

• в случай на обезводняване - сухота в устата и очите, напукани устни, зачервена кожа, главоболие, раздразнитеност, уриниране по-малко от четири пъти дневно, обърканост. 

За да предпазите себе си и други плувци от микроорганизми или нараняване, спазвайте следните правила при ползване на обществен басейн, хидромасажна вана или друго водно съоръжение:

1. Преди да влезете в басейна, можете да го проверите

Добре поддържаните басейни са по-малко опасни за разпространение на микроорганизми. Нараняванията и удавянията са по-малко вероятни в басейни, които имат обучен персонал и подходящо оборудване за безопасност. Преди да влезете, можете да провери сами басейна, като се възползвате от следните препоръки:

• вижте резултатите от последната проверка на басейна;

• уверете се, че дренажът на дъното на дълбокия край е видим;

• проверете дали капачките за източване на дъното изглеждат закрепени и в добро състояние;

• в някои басейни има изписана информация за рН, но може да използват тест-ленти за басейн, за да сте сигурни, че рН на водата и концентрацията на свободния хлор са правилни. Препоръчва се рН 7,2-7,8, а концентрацията на свободния хлор да бъде най-малко 3 ppm (3ug) в горещи или студени минерални (спа) извори и поне 1 ppm (1ug) в други третирани басейни;

• проверете за спасител. Ако е на служба, той трябва да се фокусира върху плувците и да не се разсейва. В случай, че няма дежурен спасител, проверете къде има оборудване за безопасност, като например спасителен пръстен или прът;

• уверете се, че няма химикали на открито.

2. Проверете и себе си  

• Избягвайте да влизате във водата, ако имате диария.

• Не влизайте, ако имате отворена рана (например нараняване, рана от операция или от пиърсинг), която не е покрита с водоустойчива превръзка.

• Не влизайте потни и мръсни във водата. Вземете душ, преди да влезете - изплакването под душа само за една минута премахва по-голямата част от мръсотията и микроорганизмите по тялото ви.

3. След като сте във водата:

• Не уринирайте и не се изхождайте по голяма нужда във водата.

• Не поглъщайте вода.

• Следете децата по всяко време. Те може да се удавят за секунди и без да викат.

• Не се задържайте повече от час във водата. Правилото е  на всеки час - всички навън. Изведете децата и ги изкъпете под душа.

• Сменяйте пелените на новородените в банята или на определени за целта места, а не до басейна, за да намалите възможността от проникване на микроорганизми във водата.

• Подсушете ушите си с кърпа след плуване.

• Ако сте навън, се предпазвайте от слънчеви изгаряния с помощта на слънцезащитен крем с минимален фактор SPF 15, който блокира UVA и UVB лъчите. След излизане от водата, се намажете отново със слънцезащитен крем.

•  Пийте много течности.

Яна БОЯДЖИЕВА

  БЛИЦ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини