23 °C

От плувните басейни може да пипнете диария

Д-р Марин Мухтаров е специалист по гастроентерология и вътрешни болести в болницата в Кърджали. През 2016 г. придобива образователната и научна степен “Доктор” в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

Кои диарични заболявания се предават при ползване на водни площи? Как се разпространяват причинителите на диария в басейните? Какво трябва да предприемете в случай на диария? Как да защитите себе си и семейството си? Какви правила трябва да спазвате при ползване на обществени басейни? Отговор на тези и още въпроси вижте в коментарната статия на д-р Марин Мухтаров.

Ако скоро сте имали диария, не бива да влизате в басейни, предупреждава специалистът и допълва: хората, които ползват плувни басейни, са с най-висок риск от заразяване с причинители на инфекциозна диария. Болни с диария или такива, които са имали този проблем през последните две седмици, рискуват да замърсят водата в басейна с микроорганизми. Диаричните заболявания, които се предават чрез ползване на водни площи, най-често са причинени от паразитите Cryptosporidium и Giardia, от бактериите Shigella и Е. coli O157: H7 и от вируса Norovirus. Някои от тези микроорганизми може да преживеят от минути до дни във водата на басейна, дори и ако той е добре поддържан и дезинфекциран. Просто защото някои от тях не се унищожават от хлор. 

Криптоспоридозата е водеща причина за взривове от диария, свързани с плуване в басейни. Заболяването се причинява от едноклетъчния паразит Cryptosporidium, който преживява дълго и в отлично дезинфекцирани басейни, тъй като не е чувствителен към хлор. Възможно е да предизвика продължителна диария, траеща 2-3 седмици. Един-единствен болен от криптоспоридоза може да зарази целия басейн с милиони паразити, а поглъщането дори на минимално количество вода от такъв басейн може да разболее всеки. Заболяването се разпространява и чрез поглъщане на заразена вода в спа комплекси, аквапаркове, интерактивни фонтани, джакузи, езера, реки, извори, потоци, морета и океани.  

Другото заболяване, което често е причина за диария след ползване на басейн, е гиардиазата. Тя също се причинява от едноклетъчен паразит, който се нарича Giardia (известен още като Lamblia). Той има здрава външна обвивка, която му позволява да оцелее до 45 минути, дори в правилно хлорирани басейни. Гиардите се разпространяват чрез поглъщане на вода, която е била замърсена с изпражнения, съдържащи причинителя. И тук един болен човек е достатъчен, за да зарази целия басейн. 

Освен чрез поглъщане на замърсена вода от спа комплеки, аквапаркове и джакузи гиардиите също така се разпространяват и при ползване на природни водни площи.

Д-р Мухтаров

Вижте как се разпространяват причинителите на заболяването

В басейна, освен че споделяте пространството с други хора, делите и микроорганизмите си. Минимално количество фекални материи се разтварят във водата от всеки човек в басейна, докато плува в него. А при инфекциозна диария изпражненията само от едно изхождане може да съдържат от милиони до един милиард микроорганизми. 

В обществените плувни съоръжения непрекъснатото филтриране и дезинфекцията на водата намаляват риска от разпространяване на микроорганизми, но не го премахват напълно. Поради това плувците може да погълнат микроорганизми, които не са унищожени, защото не е изминало достатъчно време, за да бъдат убити от хлора или пък водата не е преминала изцяло през филтрите. Освен това някои водни съоръжения използват една филтрираща система за няколко басейна. Това води до смесване на вода от различните басейни, което увеличава риска от разпространение на микроорганизми в свързаните басейни за кратък период от време. Това означава, че един човек с диария може да зарази водата в цялата система от басейни или в целия аквапарк.

Какво трябва да предприемете?

За да предпазите другите хора, не влизайте в басейн, ако имате диария. Най-важното, което можете да предприемете, е да пиете много течности, за да предотвратите обезводняване. Това е особено важно за малки деца, бременни жени и хора с отслабен имунитет - болни от ХИВ/СПИН, трансплантирани, на химиотерапия. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако получите някой от следните симптоми: 

• кървава диария;

• диария с продължителност над 5 дни;

• диария с втрисане и висока температура;

• в случай на обезводняване - сухота в устата и очите, напукани устни, зачервена кожа, главоболие, раздразнитеност, уриниране по-малко от четири пъти дневно, обърканост. 

За да предпазите себе си и други плувци от микроорганизми или нараняване, спазвайте следните правила при ползване на обществен басейн, хидромасажна вана или друго водно съоръжение:

1. Преди да влезете в басейна, можете да го проверите

Добре поддържаните басейни са по-малко опасни за разпространение на микроорганизми. Нараняванията и удавянията са по-малко вероятни в басейни, които имат обучен персонал и подходящо оборудване за безопасност. Преди да влезете, можете да провери сами басейна, като се възползвате от следните препоръки:

• вижте резултатите от последната проверка на басейна;

• уверете се, че дренажът на дъното на дълбокия край е видим;

• проверете дали капачките за източване на дъното изглеждат закрепени и в добро състояние;

• в някои басейни има изписана информация за рН, но може да използват тест-ленти за басейн, за да сте сигурни, че рН на водата и концентрацията на свободния хлор са правилни. Препоръчва се рН 7,2-7,8, а концентрацията на свободния хлор да бъде най-малко 3 ppm (3ug) в горещи или студени минерални (спа) извори и поне 1 ppm (1ug) в други третирани басейни;

• проверете за спасител. Ако е на служба, той трябва да се фокусира върху плувците и да не се разсейва. В случай, че няма дежурен спасител, проверете къде има оборудване за безопасност, като например спасителен пръстен или прът;

• уверете се, че няма химикали на открито.

2. Проверете и себе си  

• Избягвайте да влизате във водата, ако имате диария.

• Не влизайте, ако имате отворена рана (например нараняване, рана от операция или от пиърсинг), която не е покрита с водоустойчива превръзка.

• Не влизайте потни и мръсни във водата. Вземете душ, преди да влезете - изплакването под душа само за една минута премахва по-голямата част от мръсотията и микроорганизмите по тялото ви.

3. След като сте във водата:

• Не уринирайте и не се изхождайте по голяма нужда във водата.

• Не поглъщайте вода.

• Следете децата по всяко време. Те може да се удавят за секунди и без да викат.

• Не се задържайте повече от час във водата. Правилото е  на всеки час - всички навън. Изведете децата и ги изкъпете под душа.

• Сменяйте пелените на новородените в банята или на определени за целта места, а не до басейна, за да намалите възможността от проникване на микроорганизми във водата.

• Подсушете ушите си с кърпа след плуване.

• Ако сте навън, се предпазвайте от слънчеви изгаряния с помощта на слънцезащитен крем с минимален фактор SPF 15, който блокира UVA и UVB лъчите. След излизане от водата, се намажете отново със слънцезащитен крем.

•  Пийте много течности.

Яна БОЯДЖИЕВА

  БЛИЦ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
19.09.2019
Последни новини