Напиши ми стих и вземи сърцето ми за спомен

В чест на Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие, който се отбелязва по целия свят от 2001 г. до днес, в програмата на „Мултикултурният град”  бяха осъществени две акции от Арт движение Кръг с младежи от СУ „Васил Левски” в Ардино с акцент върху творческото писане и в Духовното училище в Момчилград с акцент върху съдбата на духовните храмове у нас.Авторите на най-интересните текстове от Ардино и Кърджали по зададената тема в областния младежки конкурс „Напиши ми стих и вземи сърцето ми за спомен”, който се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, са поканени да участват ив 3-дневен курс по творческо писане и стрийт арт в Дъждовница от 9 до 11 август за Световния ден на младежта.

Учениците от Духовното училище в Момчилград се запознаха с богатата история на духовните храмове у нас, които презисторическите епохи преживяват различни трансформации и често се случва да се превръщат от капище /езическо светилище на прабългари и източни славяни/ в християнска черква, след това в джамия и отново в черква – и по този начин продължават традицията на светите места. Напр. изградената през 1451 г. Буюк джамия в София днес е нашият Национален археологическия музей /НАИМ при БАН/ с най-богатата археологическа сбирка на Балканите, църквата „Св. Седмочисленици” eнякогашната „Имарет джамия” /1528 г./, преживяла да бъде в края на 19 в. военен склад и затвор, а построената през 16 в. от великия архитект Мимар Синан джамия в Хасково, днес е църквата „Успение Богородично”.

„Световният ден на културното многообразие за диалог и развитие има за цел да събуди размисли. Той ни приканва да не правим само констатации за съществуването на многообразието, но и да изтъкнем положителните резултати от културния плурализм, разбиран като етичен и политически принцип за равнопоставено уважаване на културните идентичности и традиции” –казва Генералният директор на ЮНЕСКО французойката Одри Азуле.

Това съобщиха от Арт движение Кръг.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини