Хиляди търсиха изцерение край извора на Дамбалъ

Изображение 1 от 5


    Няколко хиляди души от цяла България и чужбина потърсиха изцерение в планински извор в местността Дамбалъ край Момчилград. Според местно предание в нощта на 5 срещу 6 май, когято настъпва Хадарлез ледените води, които извират от масивна скала добиват целебна сила. Вярва се, че край извора изцерение намират страдащи от заекващи, парези, екземи и други болести.
    Още преди падането на здрача по пътя към върха се придвижваха хора. Пикът беше след 22 часа, когато броят на запътилите се към извора чувствително се увеличи. Движението на автомобили към извора беше ограничено. Деца, болни и възрастни хора се извозваха от транспорт, осигурен от община Момчилград и от доброволци. За децата бяха осигурени сандвичи и безалкохолни напитки.
    Край Дамбалъ бяха депутатът от Момчилград Ерол Мехмед, Изет Шабан, кметът на общината Сунай Хасан, общинския съветник Акиф Акиф и общински служители.
    Точно в полунощ стотици деца бяха потопени от близките си в специалните басейни, пълни с ледена вода. Гората се огласи от детски плач и викове. Родителите на окъпаните деца ги подсушаваха, след което бяха извозвани от организирания транспорт.
    "Създадохме добра организация. Не допуснахме да стане инцидент въпреки голямото струпване на хора. Знаехме, че тази пролет напливът към Дамбалъ ще е доста по-голям от предишни години заради новоасфалтирания път. Благодаря на доброволците, на полицаите и на общинските служители, които се грижиха за реда и организацията", заяви кметът Сунай Хасан. Той допълни, че в резултат на улеснения достъп през последните месеци Дамбалъ е много по-посещаван от туристи. Думите му бяха потвърдени и от кмета на село Груево Ахмед Ибрахим. 
    "Ако по-рано достигането до Дамбалъ отнемаше часове, сега това става много по-бързо", отбеляза Ахмед Ибрахим. Той допълни, че всеки уикенд край чешмата могат да се видят туристи. 
    "Развитието на туризма е приоритет на нашия екипа. Дамбалъ е сред основните обекти на рeлигиозния туризъм. Местността е атрактивна и за любителите на природата. Продължаваме да инвестираме тук. Тази година построихме навес и направихме нов каптаж в скалите, който скоро ще захранва втора чешма", каза още Сунай Хасан.
    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини