Започна подготовката за посрещане на търсещите изцерение на Дамбалъ


Община Момчилград започна подготовката за посрещане на стотиците хора, които ще потърсят изцеление в местността Дамбалъ. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май водата, извираща от скалите, придобива лечебна сила. Стотици хора със здравословни проблеми идват тук с надеждата, че ще намерят лек, потапяйките се в ледените води на планинския извор.
Работници, осигурени от община Момчилград, вече почистиха основно и напръскаха срещу кърлежи местността. Почистени са също каптажът на извора и басейните около него, в които се извършват ритуалните изкъпвания. Възтановена е оградата край чешмата. 
Предстои да се създаде координация с полицията, противопожарната служба и Горското за осигуряване нормалното протичане на многовековната традиция. 
Община Момчилград ще се погрижи в района около чешмата да има генератор, който да захранва осветлението в нощта на 5 срещу 6 май. За децата и трудноподвижните възрастни хора ще бъде осигурен транспорт с високопроходими автомобили до върха и обратно в село Летовник. Само автомобили коли ще имат достъп до чешмата. За останалите са осигурени места за паркиране в подножието на местността. И тази година община Момчилград е осигурила храна за децата, които ще прекарат нощта на Дамбалъ.
Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини