Община Момчилград е готова да посрещне хилядите, стичащи се на Дамбалъ


Създали сме необходимата организация и имаме готовност да посрещнем хората, които всяка година в нощта на 5 срещу 6 май търсят изцерение във водите на планинския извор Дамбалъ, обяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че тази пролет се очаква местността да бъде посетена от по-голям брой хора от обичайно заради новия път. Достъпът до извора вече е много по-лесен след като през миналата година черният път беше асфалтиран по проект на община Момчилград и с финансиране от  Министерство на земеделието, храните и горите чрез Южно централно държавно предприятие - Смолян.
За да се избегне струпване на автомобили са определени два буферни паркинга. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. До района на извора няма да бъдат допускани автомобили. Мерките са синхронизирани с полицията, която ще изпрати свои служители на Дамбалъ. 
"Както всяка година деца, трудноподвижни и възрастни хора ще бъдат извозвани до самия извор с транспорт на общината и на доброволци. Тръгването ще става от паркинга на село Летовник", поясни кметът. Освен това за всички деца, които ще прекарат часове в планината, общината е осигурила сандвичи и безалкохолни напитки.
Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май, когато настъпва Хадърлез водада от планинския извор на Дамбалъ добива лечебна сила. Вярва се, че лекува заекване, парези, екземи и други болести.
Това съобщиха от Преслужбата на Общинска администрация-Момчилград.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини