Кърджали: Тържествено честване на Деня на Тракия ще се проведе в града на 26 март

Тържественото честване на Деня на Тракия ще се проведе в Кърджали на 26 март. То ще започне в 12.00 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на капитан Петко Войвода, войводите Димитър Маджаров и Стоян Терзиев, пред паметника на Освободителите, в който са погребани костите на загиналите воини в боевете за Кърджали през Балканската война и пред паметника на командира-освободител генерал Васил Делов. Това съобщи за Радио „Фокус“ Яне Янев, председател на Тракийско дружество „Димитър Маджаров“, което съвместно с Народно читалище „Тракия-2009“ организира честването. Гости на празненството в Кърджали ще бъдат акад. Георги Марков, проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт, Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

В 14.00 часа акад. Георги Марков и Иван Гранитски ще дарят книги на библиотека „Н. Й. Вапцаров“.
В 16.00 часа пред Дома на културата с музика и хора ще започне празненството в чест на Деня на Тракия, организирано от Тракийско дружество „Тракийско сърце“ и Народно читалище „Родопски фар“ - кв. „Гледка“. Във фоайето на Дома на културата ще бъде открита изложбата „Богатия свят на тракийката“. Предвидени са също дегустация на тракийски ястия и модно ревю с тракийски носии.
Група от Тракийско дружество „Д. Маджаров“ и Народно читалище „Тракия-2009“ ще участва и в тържествата в град Варна, където Военноморските сили всяка година на тази дата отдават военни почести на героите, паднали в Балканските войни и Първата световна война.
По случай Деня на Тракия в Кърджали от 17.30 часа на предния ден - 25 март, в Регионален исторически музей – Кърджали акад. Георги Марков ще представи книгите си „Българското крушение 1913“, „Любомъдрие на историята“ и „Душесловие на историята“. Ще присъстват проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт, Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“, и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, които са съорганизатори на проявата.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини