Тракийци празнуват Деня на Тракия

Седмицата до 26 март тази година за тракийци е посветена на Деня на Тракия. На 26 март 2013 година по време на Балканската война, българските войни начело с талантливите си  генерали проявиха изумителна храброст и превзеха, обявената за непревземаема, Одринска крепост. Признателна България обяви този ден за Ден на Тракия и го посвети на подвига на българските войни, паднали по тракийските полета и на саможертвата на хилядите българи - тракийски бежанци, отдали живота си за род и родина. За изстрадалите тракийци и техните потомци той става празник и от 2006 година насам се чества официално. Българският съюз на тракийските организации координира своите членове в цялата страна за провеждане на празненства, съпътствани с поднасяне на  венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия.

В кърджалийския регион, по инициатива на Тракийските дружества в с. Припек и гр.Джебел, със съдействието на Общинското ръководство и ръководството на НЧ „Хр. Смирненски“ в гр. Джебел се състоя на 18.03.2023 г. поредния, изнесен извън гр. Кърджали, Тържествен празничен концерт за Деня на Тракия, организиран от Тракийско дружество – Димитър Маджаров, съвместно с Народно читалище „Тракия-2009“ Кърджали и техните състави: Детска певческа група „Звездица“, Детска танцова група „Тракийче“, Смесен хор за автентичен фолклор „Тракийски звуци“, Танцов състав „Хоротропци – Тракия“, Танцов състав „Хоп и Троп“ и солистите им Николета Зеирова, Иванка Боянова, Албена Каралиева и Димитър Вълков. В концерта участваха още и Юношеският танцов състав  и Певческа група за автентичен фолклор при Тракийско дружество с. Припек,  Танцовият състав при Тракийско дружество в с. Кирково и Фолклорният певчески състав „Дунята“ при НЧ „Бяло море“ в с. Черничево.

Начало на празничния концерт даде с поздрав  и последващо изпълнение на народна песен шестгодишната Николета Зеирова. Слово за Деня на тракия изнесе ген. майор инж. Нонка Матова – председател на Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ Пловдив. Празникът завърши с общо хоро на площада в гр. Джебел.

Честването на Деня на Тракия в област Кърджали ще продължи с поднасянето на венци и цветя в 12.00 ч. на 26 март 2023 г. (неделя) в гр. Кърджали  пред паметниците на Капитан Петко войвода, Димитър Маджаров  и пред паметната плоча на войводата Стоян Терзиев и другите паметници в региона свързани с Тракия.

Каним родолюбивото гражданство да се включи в честванията на празника - Деня на Тракия.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Яни Янев

Председател на “Български съюз на тракийските организации”

и на “Тракийско дружество- Димитър Маджаров” гр. Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини