Зам.-посланик Фридман:Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения

    Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения.Благодаря на Дружество „Приятели на САЩ” и кмета инж.Хасан Азис, че им помагат да станат  по-добри приятели на Америка. Тези усилия трябва да се подкрепят. Уверих се, че в Кърджали учениците са умни и ангажирани. Те говорят перфектно английски. Това се дължи и на съдействието от страна на техните родители. Нужни са обаче организации, които да подкрепят младите хора да продължат образованието си. Това заяви при официалното закриване на Месеца на Америка в Кърджали зам.-посланик Джъстин Фридман. Той посочи, че знаел доста за града. Имал информация, че е много красив с креативни и предприемчиви хора.

     При първото си посещение се убедих,че е точно така.Двама от тези креативни кърджалийци са председателят на Дружество „Приятели на САЩ „ Валентина Иванова и кметът инж.Хасан Азис,подчерта американският дипломат.

      Закриването на Месеца на Америка стана на кратка церемония. На нея присъстваха градоначалника инж.Хасан Азис, зам.-кметовете Тунджай Шукрю и Веселина Тихомирова, народният представител Адлен Шефкед,  евродепутатът Неджми Али,аташето по културните и образователни въпроси към посолството на САЩ Мат Хаген грюбер,представители на институции,общественици,членове на Дружество „Приятели на САЩ” и други.

       Кърджали отдавна има запазено място на картата на българо-американските отношения. Всички присъстващи на церемонията по някакъв начин са допринесли за създаването на трайни контакти между Кърджали и Америка, работят за популяризиране на историята, науката ,изкуството, както и добрите практики в икономическата и политическата система на САЩ.

        В приветствието си председателят на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова подчерта:През всички години на българския преход  САЩ последователно и безотказно подкрепяха усилията на България в реализирането на реформите и в изграждането на устойчиво,демократично общество, подкрепяха я и за приемането й в НАТО и в Европейския съюз, подкрепят я и сега ,като партньор и приятел.

      Валентина Иванова посочи още:Област Кърджали също е била обект на тази подкрепа.Десетки проекти са реализирани в образователната, културната и социалната сфера с помощта на различни правителствени и неправителствени организации като Американската агенция за международно развитие,Фондация „Отворено общество”,Корпуса на мира,Комисия „Фулбрайт”, Фондация „Америка за България” и др.

      Участниците в заключителната церемония си припомниха медикаментите,дрехите, ученическите пособия,храни, компютри и книги за стотици хиляди долари ,които пристигнаха в Кърджали във важни и трудни моменти от прехода. Пристигнаха и различни специалисти,които отдадоха своите умения и знания като доброволци от неправителствени и бизнес-организации.В 6 общини на Кърджалийска област са работили 46 доброволци от Корпуса на мира и 8 стипендианти на Комисия „Фулбрайт”. Тези доброволци са своеобразен мост между двата народа.

      Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис обобщи. Той посочи, че няма друг град в България където да се провежда Месец на Америка. Нещо повече няма град където да има месец на друга държава. Кърджали е уникален. Заслугата е на Валентина Иванова, и безотказната подкрепа на Посолството на САЩ. Колкото повече време минава, ние сме по-доволни от направеното. Отношенията на Кърджали и Америка са уникални. Те са искрени, каза още Хасан Азис. Той посочи, че вече в Кърджали има и българо-американска инвестиция в завод с високотехнологично производство, който ще заработи скоро.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини