17 °C

Зам.-посланик Фридман:Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения

  Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения.Благодаря на Дружество „Приятели на САЩ” и кмета инж.Хасан Азис, че им помагат да станат  по-добри приятели на Америка. Тези усилия трябва да се подкрепят. Уверих се, че в Кърджали учениците са умни и ангажирани. Те говорят перфектно английски. Това се дължи и на съдействието от страна на техните родители. Нужни са обаче организации, които да подкрепят младите хора да продължат образованието си. Това заяви при официалното закриване на Месеца на Америка в Кърджали зам.-посланик Джъстин Фридман. Той посочи, че знаел доста за града. Имал информация, че е много красив с креативни и предприемчиви хора.

   При първото си посещение се убедих,че е точно така.Двама от тези креативни кърджалийци са председателят на Дружество „Приятели на САЩ „ Валентина Иванова и кметът инж.Хасан Азис,подчерта американският дипломат.

    Закриването на Месеца на Америка стана на кратка церемония. На нея присъстваха градоначалника инж.Хасан Азис, зам.-кметовете Тунджай Шукрю и Веселина Тихомирова, народният представител Адлен Шефкед,  евродепутатът Неджми Али,аташето по културните и образователни въпроси към посолството на САЩ Мат Хаген грюбер,представители на институции,общественици,членове на Дружество „Приятели на САЩ” и други.

     Кърджали отдавна има запазено място на картата на българо-американските отношения. Всички присъстващи на церемонията по някакъв начин са допринесли за създаването на трайни контакти между Кърджали и Америка, работят за популяризиране на историята, науката ,изкуството, както и добрите практики в икономическата и политическата система на САЩ.

      В приветствието си председателят на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова подчерта:През всички години на българския преход  САЩ последователно и безотказно подкрепяха усилията на България в реализирането на реформите и в изграждането на устойчиво,демократично общество, подкрепяха я и за приемането й в НАТО и в Европейския съюз, подкрепят я и сега ,като партньор и приятел.

    Валентина Иванова посочи още:Област Кърджали също е била обект на тази подкрепа.Десетки проекти са реализирани в образователната, културната и социалната сфера с помощта на различни правителствени и неправителствени организации като Американската агенция за международно развитие,Фондация „Отворено общество”,Корпуса на мира,Комисия „Фулбрайт”, Фондация „Америка за България” и др.

    Участниците в заключителната церемония си припомниха медикаментите,дрехите, ученическите пособия,храни, компютри и книги за стотици хиляди долари ,които пристигнаха в Кърджали във важни и трудни моменти от прехода. Пристигнаха и различни специалисти,които отдадоха своите умения и знания като доброволци от неправителствени и бизнес-организации.В 6 общини на Кърджалийска област са работили 46 доброволци от Корпуса на мира и 8 стипендианти на Комисия „Фулбрайт”. Тези доброволци са своеобразен мост между двата народа.

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис обобщи. Той посочи, че няма друг град в България където да се провежда Месец на Америка. Нещо повече няма град където да има месец на друга държава. Кърджали е уникален. Заслугата е на Валентина Иванова, и безотказната подкрепа на Посолството на САЩ. Колкото повече време минава, ние сме по-доволни от направеното. Отношенията на Кърджали и Америка са уникални. Те са искрени, каза още Хасан Азис. Той посочи, че вече в Кърджали има и българо-американска инвестиция в завод с високотехнологично производство, който ще заработи скоро.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 08.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
  08 апр 2020
  Последни новини