13 °C

Зам.-посланик Фридман:Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения

  Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения.Благодаря на Дружество „Приятели на САЩ” и кмета инж.Хасан Азис, че им помагат да станат  по-добри приятели на Америка. Тези усилия трябва да се подкрепят. Уверих се, че в Кърджали учениците са умни и ангажирани. Те говорят перфектно английски. Това се дължи и на съдействието от страна на техните родители. Нужни са обаче организации, които да подкрепят младите хора да продължат образованието си. Това заяви при официалното закриване на Месеца на Америка в Кърджали зам.-посланик Джъстин Фридман. Той посочи, че знаел доста за града. Имал информация, че е много красив с креативни и предприемчиви хора.

   При първото си посещение се убедих,че е точно така.Двама от тези креативни кърджалийци са председателят на Дружество „Приятели на САЩ „ Валентина Иванова и кметът инж.Хасан Азис,подчерта американският дипломат.

    Закриването на Месеца на Америка стана на кратка церемония. На нея присъстваха градоначалника инж.Хасан Азис, зам.-кметовете Тунджай Шукрю и Веселина Тихомирова, народният представител Адлен Шефкед,  евродепутатът Неджми Али,аташето по културните и образователни въпроси към посолството на САЩ Мат Хаген грюбер,представители на институции,общественици,членове на Дружество „Приятели на САЩ” и други.

     Кърджали отдавна има запазено място на картата на българо-американските отношения. Всички присъстващи на церемонията по някакъв начин са допринесли за създаването на трайни контакти между Кърджали и Америка, работят за популяризиране на историята, науката ,изкуството, както и добрите практики в икономическата и политическата система на САЩ.

      В приветствието си председателят на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова подчерта:През всички години на българския преход  САЩ последователно и безотказно подкрепяха усилията на България в реализирането на реформите и в изграждането на устойчиво,демократично общество, подкрепяха я и за приемането й в НАТО и в Европейския съюз, подкрепят я и сега ,като партньор и приятел.

    Валентина Иванова посочи още:Област Кърджали също е била обект на тази подкрепа.Десетки проекти са реализирани в образователната, културната и социалната сфера с помощта на различни правителствени и неправителствени организации като Американската агенция за международно развитие,Фондация „Отворено общество”,Корпуса на мира,Комисия „Фулбрайт”, Фондация „Америка за България” и др.

    Участниците в заключителната церемония си припомниха медикаментите,дрехите, ученическите пособия,храни, компютри и книги за стотици хиляди долари ,които пристигнаха в Кърджали във важни и трудни моменти от прехода. Пристигнаха и различни специалисти,които отдадоха своите умения и знания като доброволци от неправителствени и бизнес-организации.В 6 общини на Кърджалийска област са работили 46 доброволци от Корпуса на мира и 8 стипендианти на Комисия „Фулбрайт”. Тези доброволци са своеобразен мост между двата народа.

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис обобщи. Той посочи, че няма друг град в България където да се провежда Месец на Америка. Нещо повече няма град където да има месец на друга държава. Кърджали е уникален. Заслугата е на Валентина Иванова, и безотказната подкрепа на Посолството на САЩ. Колкото повече време минава, ние сме по-доволни от направеното. Отношенията на Кърджали и Америка са уникални. Те са искрени, каза още Хасан Азис. Той посочи, че вече в Кърджали има и българо-американска инвестиция в завод с високотехнологично производство, който ще заработи скоро.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини