13 °C

Зам.-посланик Фридман:Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения

  Младите хора са бъдещето на българо-американските отношения.Благодаря на Дружество „Приятели на САЩ” и кмета инж.Хасан Азис, че им помагат да станат  по-добри приятели на Америка. Тези усилия трябва да се подкрепят. Уверих се, че в Кърджали учениците са умни и ангажирани. Те говорят перфектно английски. Това се дължи и на съдействието от страна на техните родители. Нужни са обаче организации, които да подкрепят младите хора да продължат образованието си. Това заяви при официалното закриване на Месеца на Америка в Кърджали зам.-посланик Джъстин Фридман. Той посочи, че знаел доста за града. Имал информация, че е много красив с креативни и предприемчиви хора.

   При първото си посещение се убедих,че е точно така.Двама от тези креативни кърджалийци са председателят на Дружество „Приятели на САЩ „ Валентина Иванова и кметът инж.Хасан Азис,подчерта американският дипломат.

    Закриването на Месеца на Америка стана на кратка церемония. На нея присъстваха градоначалника инж.Хасан Азис, зам.-кметовете Тунджай Шукрю и Веселина Тихомирова, народният представител Адлен Шефкед,  евродепутатът Неджми Али,аташето по културните и образователни въпроси към посолството на САЩ Мат Хаген грюбер,представители на институции,общественици,членове на Дружество „Приятели на САЩ” и други.

     Кърджали отдавна има запазено място на картата на българо-американските отношения. Всички присъстващи на церемонията по някакъв начин са допринесли за създаването на трайни контакти между Кърджали и Америка, работят за популяризиране на историята, науката ,изкуството, както и добрите практики в икономическата и политическата система на САЩ.

      В приветствието си председателят на Дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова подчерта:През всички години на българския преход  САЩ последователно и безотказно подкрепяха усилията на България в реализирането на реформите и в изграждането на устойчиво,демократично общество, подкрепяха я и за приемането й в НАТО и в Европейския съюз, подкрепят я и сега ,като партньор и приятел.

    Валентина Иванова посочи още:Област Кърджали също е била обект на тази подкрепа.Десетки проекти са реализирани в образователната, културната и социалната сфера с помощта на различни правителствени и неправителствени организации като Американската агенция за международно развитие,Фондация „Отворено общество”,Корпуса на мира,Комисия „Фулбрайт”, Фондация „Америка за България” и др.

    Участниците в заключителната церемония си припомниха медикаментите,дрехите, ученическите пособия,храни, компютри и книги за стотици хиляди долари ,които пристигнаха в Кърджали във важни и трудни моменти от прехода. Пристигнаха и различни специалисти,които отдадоха своите умения и знания като доброволци от неправителствени и бизнес-организации.В 6 общини на Кърджалийска област са работили 46 доброволци от Корпуса на мира и 8 стипендианти на Комисия „Фулбрайт”. Тези доброволци са своеобразен мост между двата народа.

    Кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис обобщи. Той посочи, че няма друг град в България където да се провежда Месец на Америка. Нещо повече няма град където да има месец на друга държава. Кърджали е уникален. Заслугата е на Валентина Иванова, и безотказната подкрепа на Посолството на САЩ. Колкото повече време минава, ние сме по-доволни от направеното. Отношенията на Кърджали и Америка са уникални. Те са искрени, каза още Хасан Азис. Той посочи, че вече в Кърджали има и българо-американска инвестиция в завод с високотехнологично производство, който ще заработи скоро.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 31.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
  31 окт 2020
  Последни новини