За 9-ти пореден път раздадоха Оскарите за превод в рамките на Месеца на Америка в Кърджали

  За девети пореден път в Кърджали бяха раздадени Оскарите за превод от английски на български в рамките на Месеца на Америка. Наградите се присъждат от Посолството на САЩ по регламент  подобен на авторитетни награди. Победителите до последно са неизвестни. Писмените им работи са обозначени с номера. Едва при награждаването стават известни имената им.

    По традиция и тази година броят на участниците бе голям. Общо 76 ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев”, СУ”Петко Р.Славейков” и СУ”Отец Паисий” се включиха в инициативата на Дружество „Приятели на САЩ” и си оспорваха наградите. Те бяха в три възрастови групи: за десетокласници,за единадесетокласници и дванадесетокласници.

  За първи път не ученици,а техните преподаватели  получиха наградите. Те бяха поделени между славейковци и ботевци. Езиковата имаше превес, като получи два от призовете.

  При десетокласниците Оскар за превод получи Ивелина Филипова от СУ”П.Р.Славейков”, при единадесотокласниците-Михаела Атанасова от Езикова гимназия „Христо Ботев”. Най-интригуващата награда,тази при дванадесетокласниците бе присъдена на Ана Хаджиева под №12 от Езикова гимназия „Христо Ботев”.

   Преводачът Алеко Дянков призова кърджалийските ученици да четат повече не само на английски , но и на български. Само така те ще могат да правят добри преводи. Трябва да се познава не само езика от който се превежда, но да се борави добре и с езика на който се прави превода, подчерта  Дянков.

     На церемонията,която се състоя в Народно читалище „Обединение 1913”присъстваха зам.-посланик Джъстин Фридман и Мат Хагенгрюбер, аташе по културни и образователни въпроси, зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова, членовете на журито, изтъкнатите преводачи Алеко Дянков и Милена Попова. По неотложни причини отсъства председателката на журито Анжела Родел ,изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт”.

    Председателят на Дружество „Приятели на САЩ”Валентина Иванова представи гостите и даде дума за приветствие на зам.-посланик Джъстин Фридман. Той изрази благодарност към участниците в конкурса и подчерта, че движеща сила е Валентина Иванова. Чух да рецитирате на английски и повярвах , че всички заедно можем да сме движеща сила, посочи дипломатът.Той припомни,че преди 30 г. е паднала Берлинската стена.Тогава Валентина Иванова е сложила началото на Дружество „Приятели на САЩ”. Това бе импулс отприщил приятелството. Сега за 9-ти път провеждаме Месец на Америка. Заздравихме нашите взаимоотношения, каза Джъстин Фридман. Дипломатът подчерта,че американското правителство полага усилия да укрепи връзките с България. Веднага след тоталитарния режим са предоставени 55 млн., които инициативни българи са умножили до 400 млн.долара. Ежегодно американски фонд предоставя инвестиции от 20 млн.долара. Особено се акцентира върху опазването на културното наследство. Една от инвестициите е Американският колеж в Благоевград. Зам.-посланик Джъстин Фридман изрази увереност, че много от участниците в конкурса за превод ще станат студенти в този университет. Той покани присъстващите, когато станат студенти да посетят Америка в рамките на ежегодните бригади.

  Изненадата на тържеството поднесоха учениците от СУ”Йордан Йовков”. Те подредиха кът с макетите на американските символи сред които и Белият дом.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини