6 °C

За 9-ти пореден път раздадоха Оскарите за превод в рамките на Месеца на Америка в Кърджали

  За девети пореден път в Кърджали бяха раздадени Оскарите за превод от английски на български в рамките на Месеца на Америка. Наградите се присъждат от Посолството на САЩ по регламент  подобен на авторитетни награди. Победителите до последно са неизвестни. Писмените им работи са обозначени с номера. Едва при награждаването стават известни имената им.

    По традиция и тази година броят на участниците бе голям. Общо 76 ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев”, СУ”Петко Р.Славейков” и СУ”Отец Паисий” се включиха в инициативата на Дружество „Приятели на САЩ” и си оспорваха наградите. Те бяха в три възрастови групи: за десетокласници,за единадесетокласници и дванадесетокласници.

  За първи път не ученици,а техните преподаватели  получиха наградите. Те бяха поделени между славейковци и ботевци. Езиковата имаше превес, като получи два от призовете.

  При десетокласниците Оскар за превод получи Ивелина Филипова от СУ”П.Р.Славейков”, при единадесотокласниците-Михаела Атанасова от Езикова гимназия „Христо Ботев”. Най-интригуващата награда,тази при дванадесетокласниците бе присъдена на Ана Хаджиева под №12 от Езикова гимназия „Христо Ботев”.

   Преводачът Алеко Дянков призова кърджалийските ученици да четат повече не само на английски , но и на български. Само така те ще могат да правят добри преводи. Трябва да се познава не само езика от който се превежда, но да се борави добре и с езика на който се прави превода, подчерта  Дянков.

     На церемонията,която се състоя в Народно читалище „Обединение 1913”присъстваха зам.-посланик Джъстин Фридман и Мат Хагенгрюбер, аташе по културни и образователни въпроси, зам.-кметът на Община Кърджали Веселина Тихомирова, членовете на журито, изтъкнатите преводачи Алеко Дянков и Милена Попова. По неотложни причини отсъства председателката на журито Анжела Родел ,изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт”.

    Председателят на Дружество „Приятели на САЩ”Валентина Иванова представи гостите и даде дума за приветствие на зам.-посланик Джъстин Фридман. Той изрази благодарност към участниците в конкурса и подчерта, че движеща сила е Валентина Иванова. Чух да рецитирате на английски и повярвах , че всички заедно можем да сме движеща сила, посочи дипломатът.Той припомни,че преди 30 г. е паднала Берлинската стена.Тогава Валентина Иванова е сложила началото на Дружество „Приятели на САЩ”. Това бе импулс отприщил приятелството. Сега за 9-ти път провеждаме Месец на Америка. Заздравихме нашите взаимоотношения, каза Джъстин Фридман. Дипломатът подчерта,че американското правителство полага усилия да укрепи връзките с България. Веднага след тоталитарния режим са предоставени 55 млн., които инициативни българи са умножили до 400 млн.долара. Ежегодно американски фонд предоставя инвестиции от 20 млн.долара. Особено се акцентира върху опазването на културното наследство. Една от инвестициите е Американският колеж в Благоевград. Зам.-посланик Джъстин Фридман изрази увереност, че много от участниците в конкурса за превод ще станат студенти в този университет. Той покани присъстващите, когато станат студенти да посетят Америка в рамките на ежегодните бригади.

  Изненадата на тържеството поднесоха учениците от СУ”Йордан Йовков”. Те подредиха кът с макетите на американските символи сред които и Белият дом.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  17 фев 2020
  Последни новини