Васко Кръпката идва за рождения ден на „Приятели на САЩ“

    В петък, 22 февруари, дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали ще отбележи 29 години от учредяването си. Специално за рождения ден на организацията ще пристигне Васко Кръпката, приятел на дружеството от дълги години, участвал нееднократно в прояви, организирани в Кърджали. Музикантът ще разкаже за турнето си в САЩ миналата година и ще покаже снимки от интересни места, които е посетил. Разбира се, той и неговата група Подуене блус бенд ще покажат какво могат, за да зарадват своите фенове. Събитието е част от програмата на Месеца на Америка и ще се проведе в клуб „Френдс“.

    Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, китарист-блусар, певец и автор на песни, е фронтмен на софийската рокгрупаПодуене блус бенд. Свири на барабани, хармоника и китара. Започва музикалната си кариера през 80-те години на миналия век, свирейки на барабани в група „Паралел 42“.

    През септември 1989 година създава групата „Подуене блус бенд“, която е една от първите блус-формации в България. С верен усет за актуалност, нестандартни идеи и остроумие, съчетани с точно следване на принципите на ритъм енд блуса. Песните му са повлияни от края на комунистическия режим. Така Васко се превръща в една от най-популярните фигури в България в началото на 90-те. Сред известните песни от началния период на групата са „Бюрократ“, „Слънчев бряг блус“ и „Комунизмът си отива“.

    Наред с концерти и участия на митинги и барикади, Кръпката има знакови прояви на най-различни и понякога неочаквани места като затворите в Бухово и в немския град Кьолн, на покрива на площад Гарибалди“ в столицата, в мазето на театър „Ла Страда“, на посрещането на президента на САЩ Бил Клинтън в София, в бирарията на Хайнекен в Амстердам, прави концерти за подкрепа на болни деца, домове за сираци и други благотворителни каузи, свири в десетки държави по света.

    Васко Кръпката ежегодно е организатор на фестивала „Цвете за Гошо“, посветен на Георги Минчев и SofiaBluesMeeting, софийския пролет-есен блус фестивал, а от 2015 организира Благоевград Blues&Jazz фестивал.

    Васко Кръпката води радио-предаването за блус музика „Карай да върви, това е блус“, първо в радио Мила Голд,а по-късно в радио Star FM. Предаването е спряно през 2010 г. Кръпката е водещ на телевизионно предаване със същото име по телевизия СКАТ, в което кани и представя млади рок и блус музиканти и групи. В него са участвали и музиканти от Кърджали.

    Две от песните на Васко Кръпката се изучават в учебници по музика „100 години Рокендрол“ и „Нека бъде светлина“.

    На 24-ти май 2018 пет от текстовете на песни на Васко Кръпката, „Комунизмът си отива“, „Кучето на крайния квартал“, „Нека бъде светлина“, „Ден след ден“ и „Емигранти“ влизат в Библиотека на Конгреса на САЩ, в алманаха „Любослов“, годишник на българските писатели по в САЩ и по света.

    Това съобщиха от Дружество "Приятели на САЩ"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини