1 °C

Кметове от Кърджали искат подобрени условия за изучаване на турски език

Кметове от област Кърджали поискаха подобрени условия за изучаване на турски език, съобщи БНР.

В навечерието на Международния ден на майчиния език - 21 февруари, кметовете информираха, че в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди години.

В Кърджалийско турски език се изучава като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка. Сформирани групи има и в селата Боровица и Горно Прахово.

Учителите по места работят със стари материали или сами си измислят такива.

Според кмета на Ардино Ресми Мурад, ако турският влезе като избираем предмет в така наречения учебен план Б, ще има по-добра организация.

"Няма учебни помагала. Учителят по турски език измисля учебен план, създава си собствена програма и така се изучава", твърди Мурад. Той е сред инициаторите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев с призив за спешни мерки в организацията при изучаването на турски език.

Зехние Хасан е учител по турски и български език в училището в кирковското село Фотиново. Тя търси материали от чужбина за обучение по турски език.

"Използвам интернет, за да си набавя материали и от чужбина, включително. Няма методически материали, няма учебници, няма учебни тетрадки. Учебниците са много стари, ако има няколко учебника. Досега учебни програми нямахме. Сами ги изработвахме", каза Хасан.

В училището във Фотиново се обучават стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го правят с удоволствие, твърди Зехние Хасан.

Тя не е съгласна с твърденията на родителите, че е по-добре децата да учат западен език, защото турският се говори вкъщи.

"Елате да видите как дете, което съставя текст на майчин език, какъв хубав текст съставя и на български език", каза Захние Хасан.

Казват, че майчиният език е личността на човека. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, твърди тя.

Според експертите от Министерството на образованието и науката (МОН) учителите са наясно с новите програми и независимо от старите помагала, могат да ги прилагат.

Ползват се одобрени учебни помагала по турски език от 2013 и 2015 година, но това не нарушава закона. Учителите от 1 до 4 клас все още могат да ползват тези одобрени помагала, каза Пенка Иванова, оглавяваща дирекция "Учебници и училищна документация" в МОН.

Има обаче и ученици в определени училища, които ползват одобрени преди 2003 година помагала, съобщи Иванова. Според нея е важно да се подчертае, че учителите, преподаващи майчин език, са запознати с новите учебни програми, утвърдени през декември 2017. "Там много коректно и точно са разписани темите, както и компетентностите, които се очакват като резултати от обучението", каза тя.

През 2018 година са открити процедури за оценяване и одобряване на проекти на учебни комплекти по майчин език - турски, иврит, арменски и ромски език, поясни Пенка Иванова. "Това са проекти на учебни комплекти за първи клас или от първа година на обучението, до седми клас или до седма година на обучението", каза тя.

Учебните комплекти могат да се ползват в избираемите учебни часове или във факултативните часове за изучаване на съответния майчин език.

От 21 февруари в МОН очакват авторите и издателите на учебни комплекти (учебник и учебна тетрадка) по майчини езици да предложат своите проекти. В края на деня ще бъде ясно колко комплекта са внесени.

Одобрените учебни комплекти ще се ползват от септември 2019 година, за следващата учебна година, допълниха от МОН.

news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини