15 °C

Кметове от Кърджали искат подобрени условия за изучаване на турски език

Кметове от област Кърджали поискаха подобрени условия за изучаване на турски език, съобщи БНР.

В навечерието на Международния ден на майчиния език - 21 февруари, кметовете информираха, че в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди години.

В Кърджалийско турски език се изучава като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка. Сформирани групи има и в селата Боровица и Горно Прахово.

Учителите по места работят със стари материали или сами си измислят такива.

Според кмета на Ардино Ресми Мурад, ако турският влезе като избираем предмет в така наречения учебен план Б, ще има по-добра организация.

"Няма учебни помагала. Учителят по турски език измисля учебен план, създава си собствена програма и така се изучава", твърди Мурад. Той е сред инициаторите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев с призив за спешни мерки в организацията при изучаването на турски език.

Зехние Хасан е учител по турски и български език в училището в кирковското село Фотиново. Тя търси материали от чужбина за обучение по турски език.

"Използвам интернет, за да си набавя материали и от чужбина, включително. Няма методически материали, няма учебници, няма учебни тетрадки. Учебниците са много стари, ако има няколко учебника. Досега учебни програми нямахме. Сами ги изработвахме", каза Хасан.

В училището във Фотиново се обучават стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го правят с удоволствие, твърди Зехние Хасан.

Тя не е съгласна с твърденията на родителите, че е по-добре децата да учат западен език, защото турският се говори вкъщи.

"Елате да видите как дете, което съставя текст на майчин език, какъв хубав текст съставя и на български език", каза Захние Хасан.

Казват, че майчиният език е личността на човека. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, твърди тя.

Според експертите от Министерството на образованието и науката (МОН) учителите са наясно с новите програми и независимо от старите помагала, могат да ги прилагат.

Ползват се одобрени учебни помагала по турски език от 2013 и 2015 година, но това не нарушава закона. Учителите от 1 до 4 клас все още могат да ползват тези одобрени помагала, каза Пенка Иванова, оглавяваща дирекция "Учебници и училищна документация" в МОН.

Има обаче и ученици в определени училища, които ползват одобрени преди 2003 година помагала, съобщи Иванова. Според нея е важно да се подчертае, че учителите, преподаващи майчин език, са запознати с новите учебни програми, утвърдени през декември 2017. "Там много коректно и точно са разписани темите, както и компетентностите, които се очакват като резултати от обучението", каза тя.

През 2018 година са открити процедури за оценяване и одобряване на проекти на учебни комплекти по майчин език - турски, иврит, арменски и ромски език, поясни Пенка Иванова. "Това са проекти на учебни комплекти за първи клас или от първа година на обучението, до седми клас или до седма година на обучението", каза тя.

Учебните комплекти могат да се ползват в избираемите учебни часове или във факултативните часове за изучаване на съответния майчин език.

От 21 февруари в МОН очакват авторите и издателите на учебни комплекти (учебник и учебна тетрадка) по майчини езици да предложат своите проекти. В края на деня ще бъде ясно колко комплекта са внесени.

Одобрените учебни комплекти ще се ползват от септември 2019 година, за следващата учебна година, допълниха от МОН.

news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
18 ное 2019
Последни новини