6 °C

Молитви и песнопения от три религии в Кърджали

Тазгодишната изложба на Арт движение Кръг, посветена на 21 февруари, Международен ден на майчиния език, представя разнообразие от религиозни песнопения и молитви на християни, мюсюлмани и евреи. В изложбеното пространство на Арт галерия „Кръг” са аранжирани визуални пана и информационни материали на църковнославянски, арабски, турски, иврит и арменски езици с популярни молитви, изпълнявани и като песнопения в конкретни религиозни празници. Песнопенията и молитвите често имат панкултурна и пангеографска стойност поради факта, че „говорят” на сърцето на вярващите по време на поклонение. Във всяка от тези религии простите молитви са също толкова ефективни, колкото и най-цветистите. Всяка от религиите и техните свещени книги – Старият, Новият завет и Коранът – съдържат насоки за по-съвършено общество, правилно човешко поведение и справедлива икономическа система. Множество световни примери доказват взаимната почит между религиозните системи и вярващите. Още се помни, когато през 1997 г. израелски съд осъди евреин за това, че е изобразил ислямския пророк Мохамед като свиня.

Голямо пано в Арт галерията представя в оригинал на иврит и в превод на български първото песнопение, което преди 100 години /на 9.09.1909/ е изпълнено при откриването на софийската Синагога – "Барух аба бешем Адонай /Благословени дошли в храма Божий/". Акад. Николай Кауфман /1925-2018/,изтъкнат музиковед, фолклорист и композитор, записал над 40 000 български народни песни и инструментални мелодии и автор на 2000 хорови песни, е обработил песнопението и го е разгърнал в многогласна песен за смесен хор, която може да се изпълнява на всяка голяма световна сцена.Нека си припомнимкак неговата композиция „Безродна невеста”, станала емблематична за „Мистерията на българските гласове”, влезе в един от последните албуми на група „Ю ту”, а самият той през 1990-та стана носител на „Грами” за албум №2 „Мистерията на българските гласове”.
Визуалното панопо Псалом 140„Да исправитса молитва моя”, която се изпълнява на Вечерня по време на християнския Великден, е изписано в превод на български и в църковнославянски оригинал. По тази молитва руският хоров диригент и композитор, основател на 400 духовни хорове, проф. Павел Григориевич Чесноков (1877–1944), създава многогласна песен за хорово изпълнение, изпълнявана и до днес навсякъде по света.

„Молитвата на Пророка Мухаммед, която обхваща всички останали молитви”, е изписана в оригинал на арабски и в превод на турски и български. Посетителите на изложбата ще видят и арабския оригинал на Фатиха – централната сура от Корана в Ислямската молитва. Ще застанат пред пано с молитвата "Хайр мер" (Отче наш) на арменски език и ще видят оригинално изображение на еврейската Пасхална Агада от 14 век – книга, която се чете по всяко време на големия еврейски празник Пасха и разказва за Изхода от Египет, за освобождаването от робството. В нея се казва: „Всяко поколение трябва да се чувства така, сякаш и то сега се освобождава от робството”.

Днес евреите в света са над 13 милиона, повечето от тях живеят в Израел и САЩ. Християните са 2,18 милиарда души, което е почти една трета от населението на планетата. Почти половината са католици. За 1/5 от населението на света, т.е. за около един милиард души, Ислямът е едновременно религия и начин на живот. Мюсюлманите следват религия на мир, милост и прошка, и по-голямата част нямат нищо общо с изключително тежките събития, които се свързват с тяхната вяра. Широка гама от раси, националности и култури по целия свят – от Филипините до Нигерия – са обединени от общата им ислямската вяра. Около 18% живеят в арабския свят; най-голямата мюсюлманска общност в света е в Индонезия; значителни групи вАзия и Африка саот мюсюлмани, а големи малцинства живеят в бившия Съветски съюз, Китай, Северна и Южна Америка, и Европа. 5 милиона са мюсюлманите в САЩ.

Мюсюлманите уважават и почитат Исус, в очакване на Второто му пришествие. Те го мислят за един от най-великите пратеници на Бог на земята. Вярващите мюсюлмани никога не казват просто "Исус", без да добавят "мир на праха му." Коранът потвърждава непорочността на зачеването (в глава "Мария"), и Дева Мария е почитана като най-чистата от жените. Мюсюлманите вярват в редица християнски и юдейски личности и пророци. Напр. Авраам е уважавана фигура в трите големи световни религии. В юдаизма той е връзката между еврейския народ и Бог, в християнството е първообразът на всички вярващи, а в исляма е смятан за едно от звената във веригата пророци, започваща с Адам и достигаща своя апогей с Мохамед.Освен, че е модел на идеалния мюсюлманин, Авраам е и реформатор на почитането на Кааба в Мека. 

Свободата на вероизповеданието е в природата на всяка от големите религии, а расизмът е чужд както за християните, така и за мюсюлманите и евреите. Всяка от тях проповядва равенство и човешки права. В Корана напр. се казва: „О, хора! Ние ви сътворихме от един-единствен човек, мъж и жена, и ви превърнахме в народи и племена, така че да може да се познаете един друг.”

В изследването, предшестващо изложбата в Арт галерия Кръг, и при подготовката на преводите за визуалните пана на 5-те оригинални езици участваха: арабистката и преводачка Мая Ценова, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, преводачката Пепи Шапатов-Михов от Йерусалим, изследователката Ангелина Рашкова от Кърджали и Хабибе Халиибрям от Община Кърджали.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини