12 °C

Назми Мюмюн: 5 години след Димчо, липсва ни

На 18 февруари се навършват пет години, откакто Димчо Михалевски ни напусна завинаги. В паметта ни остави дълбоки следи на човек с главно „Ч“, верен приятел, добър комшия. Наш съгражданин, политик, общественик и държавник.

Петте години изминаха неусетно. Тази бързина сякаш отговаряше на неговия характер, на динамиката, в която живееше. Той и така се  трудеше в името на хората – бързо, неуморно и благодарение на това постигаше резултати. Сякаш  ДНК-то му беше заложено да служи на хората. Да подаде ръка на всеки, който имаше нужда от приятелска подкрепа. Да коригира всяка управленско решение, ако то не е в полза на хората. Огромното му душевно богатство  го караше да бъде солидарен и съпричастен с болката на всеки – без да дели хората по етнос, религия, култура и език или партийна принадлежност. Неговата липса, загубата на Димчо така и не се запълни през тези изминали пет години.

При първата необходимост да се вземе правилно решение винаги съм усещал неговото силно рамо, неговата подкрепа. За това, когато бях до леглото му в истанбулската болница „Аджъ бадем“, исках и аз да му дам вяра, да му донеса сила от неговия роден град, от дома и приятелите му. Силата да оздравее, да се пребори с коварната болест. Там, до него беше и неговото семейство. Всички очаквахме, всички се молихме, всички вярвахме, че чудото ще се случи. Уви! Няма думи, с които да се опише болката, когато вестта за смъртта му достигна до нас. А само час по-рано лекарите казваха, че нещата вървят към добро…

Димчо беше човек оптимист, човек със силна вяра, стъпил здраво на земята. Това му даваше всичко, което  е необходимо, за да бъде истински родолюбец, патриот на дело. Православен християнин и човеколюбец. Той уважаваше своите съграждани – мюсюлмани и разбираше добре, че разликата между нас е по-тънка от люспата на лука, както се казва в една стара поговорка. Още помня как бързо, със сърце и душа откликваше при нужда да се помогне на някой джамия. Даряваше молитвени килими, осигуряваше средства за ремонт, климатици, даряваше кочове за бедните на Байряма, даваше ифтар. Воден от вярата, че всички ние – християни и мюсюлмани, сме народа на България. И че преди всичко сме хора. Със своите слабости, болки, несгоди и нужда от подкрепа. Защото  уважението, добрата дума, та даже и приятелското потупване по рамото струват повече от злато. Сърцето на Димчо беше голямо, то не делеше хората, радваше се с тях и страдаше заедно със страдащите. Димчо обикаляше селата и махалите в областта. Държеше се като равен със всички и никога не върна ръка, протегната за помощ. Беше жив пример как един държавник трябва да се държи с народа си. Показваше с делата си какви трябва да са отношенията в нашето общество, колко много значи добрия комшулук, каква е отговорността на политика и на обществения деятел. Как да укрепне по-добре взаимното уважение, доверието между хората в област Кърджали и в регионите със смесено население в страната. Не случайно покани мен да бъда председател на обществения съвет за издигане на кандидатурата му за кмет на Кърджали през 2005 година. Държеше много за развитие на връзките с изселническите организации в съседна Турция и със сродната на БСП Народно републиканска партия, основана от Ататюрк. Държеше много на добрите отношение със съседна Гърция и с ПАСОК.

За него нямаше почивка. Когато беше в Парламента, всяка петък вечер се връщаше в Кърджали, а в събота и неделя в клуб на „Всеки километър“ се срещаше с десетки хора – съграждани, съпартийци, бизнесмени и работници, лекари, учители, журналисти … Обикаляше региона, не остана по-голямо село и махала, в което да не е бил да не е разговарял с хората за проблемите и надеждите им. Не отказа помощ на никого.

Той беше истински боец. Влизаше в битката и я печелеше. Поемаше ангажименти и ги изпълняваше.

Липсва ми много! Осиротях!

Минаха пет години, откакто Димчо не е между нас. Не мога да повярвам че е така. Ходя в Кърджали и сякаш ето, всеки момент той ще се покаже зад ъгъла. Виждам паметника на Апостола пред Общината – Димчо беше един от двигатели днес да го има. Димчо се смее и край паметника на първата целувка в парк „Горубсо“ – също направен с неговия труд и средства. Усмивката на Димчо грее и във „Водното огледало“. Там, където се отразява и любимия му град. Стъпките му сякаш се чуват  по десетките километри асфалтирани благодарение на него улици. Благодарение на Димчо подмениха изцяло водопроводната мрежа в Кърджали. Той даде шанс  градът ни да оцелее и да има бъдеще, като спечели може би най-важната битка – отварянето на прохода Маказа. Делото на Димчо е навсякъде в нашия регион – от града до малката махала. Има една стара турска поговорка „Ешек олюр – калър семери, инсан олюр – калър есери“ или „ Умира магарето – остава му самара, умира човек – остава му делото. “

Димчо ни остави много!

Дължим му почит и уважение. За това и ми стана горчиво на душата. Когато в дните около неговата смърт видях опити името му да се използва за евтин пиар. Когато дребни душици започнаха спор кой бил по и най и кой какви заслуги имал.

Смирете се! Поне пред Димчо замълчете! И се замислете дали сте направили поне половината от това, което той ни остави!

Назми Мюмюн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020
Последни новини