13 °C

Назми Мюмюн: 5 години след Димчо, липсва ни

На 18 февруари се навършват пет години, откакто Димчо Михалевски ни напусна завинаги. В паметта ни остави дълбоки следи на човек с главно „Ч“, верен приятел, добър комшия. Наш съгражданин, политик, общественик и държавник.

Петте години изминаха неусетно. Тази бързина сякаш отговаряше на неговия характер, на динамиката, в която живееше. Той и така се  трудеше в името на хората – бързо, неуморно и благодарение на това постигаше резултати. Сякаш  ДНК-то му беше заложено да служи на хората. Да подаде ръка на всеки, който имаше нужда от приятелска подкрепа. Да коригира всяка управленско решение, ако то не е в полза на хората. Огромното му душевно богатство  го караше да бъде солидарен и съпричастен с болката на всеки – без да дели хората по етнос, религия, култура и език или партийна принадлежност. Неговата липса, загубата на Димчо така и не се запълни през тези изминали пет години.

При първата необходимост да се вземе правилно решение винаги съм усещал неговото силно рамо, неговата подкрепа. За това, когато бях до леглото му в истанбулската болница „Аджъ бадем“, исках и аз да му дам вяра, да му донеса сила от неговия роден град, от дома и приятелите му. Силата да оздравее, да се пребори с коварната болест. Там, до него беше и неговото семейство. Всички очаквахме, всички се молихме, всички вярвахме, че чудото ще се случи. Уви! Няма думи, с които да се опише болката, когато вестта за смъртта му достигна до нас. А само час по-рано лекарите казваха, че нещата вървят към добро…

Димчо беше човек оптимист, човек със силна вяра, стъпил здраво на земята. Това му даваше всичко, което  е необходимо, за да бъде истински родолюбец, патриот на дело. Православен християнин и човеколюбец. Той уважаваше своите съграждани – мюсюлмани и разбираше добре, че разликата между нас е по-тънка от люспата на лука, както се казва в една стара поговорка. Още помня как бързо, със сърце и душа откликваше при нужда да се помогне на някой джамия. Даряваше молитвени килими, осигуряваше средства за ремонт, климатици, даряваше кочове за бедните на Байряма, даваше ифтар. Воден от вярата, че всички ние – християни и мюсюлмани, сме народа на България. И че преди всичко сме хора. Със своите слабости, болки, несгоди и нужда от подкрепа. Защото  уважението, добрата дума, та даже и приятелското потупване по рамото струват повече от злато. Сърцето на Димчо беше голямо, то не делеше хората, радваше се с тях и страдаше заедно със страдащите. Димчо обикаляше селата и махалите в областта. Държеше се като равен със всички и никога не върна ръка, протегната за помощ. Беше жив пример как един държавник трябва да се държи с народа си. Показваше с делата си какви трябва да са отношенията в нашето общество, колко много значи добрия комшулук, каква е отговорността на политика и на обществения деятел. Как да укрепне по-добре взаимното уважение, доверието между хората в област Кърджали и в регионите със смесено население в страната. Не случайно покани мен да бъда председател на обществения съвет за издигане на кандидатурата му за кмет на Кърджали през 2005 година. Държеше много за развитие на връзките с изселническите организации в съседна Турция и със сродната на БСП Народно републиканска партия, основана от Ататюрк. Държеше много на добрите отношение със съседна Гърция и с ПАСОК.

За него нямаше почивка. Когато беше в Парламента, всяка петък вечер се връщаше в Кърджали, а в събота и неделя в клуб на „Всеки километър“ се срещаше с десетки хора – съграждани, съпартийци, бизнесмени и работници, лекари, учители, журналисти … Обикаляше региона, не остана по-голямо село и махала, в което да не е бил да не е разговарял с хората за проблемите и надеждите им. Не отказа помощ на никого.

Той беше истински боец. Влизаше в битката и я печелеше. Поемаше ангажименти и ги изпълняваше.

Липсва ми много! Осиротях!

Минаха пет години, откакто Димчо не е между нас. Не мога да повярвам че е така. Ходя в Кърджали и сякаш ето, всеки момент той ще се покаже зад ъгъла. Виждам паметника на Апостола пред Общината – Димчо беше един от двигатели днес да го има. Димчо се смее и край паметника на първата целувка в парк „Горубсо“ – също направен с неговия труд и средства. Усмивката на Димчо грее и във „Водното огледало“. Там, където се отразява и любимия му град. Стъпките му сякаш се чуват  по десетките километри асфалтирани благодарение на него улици. Благодарение на Димчо подмениха изцяло водопроводната мрежа в Кърджали. Той даде шанс  градът ни да оцелее и да има бъдеще, като спечели може би най-важната битка – отварянето на прохода Маказа. Делото на Димчо е навсякъде в нашия регион – от града до малката махала. Има една стара турска поговорка „Ешек олюр – калър семери, инсан олюр – калър есери“ или „ Умира магарето – остава му самара, умира човек – остава му делото. “

Димчо ни остави много!

Дължим му почит и уважение. За това и ми стана горчиво на душата. Когато в дните около неговата смърт видях опити името му да се използва за евтин пиар. Когато дребни душици започнаха спор кой бил по и най и кой какви заслуги имал.

Смирете се! Поне пред Димчо замълчете! И се замислете дали сте направили поне половината от това, което той ни остави!

Назми Мюмюн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини