Спомен за Димчо

    Уважаеми приятели,

    На 18 ти февруари се навършват 10 години, откакто Димчо Михалевски напусна завинаги този свят.  Казват, че времето лекува. Не знам дали е вярно- времето все повече ми говори колко голяма беше загубата на Димчо  за нас – неговите партийни другари, неговите съмишленици, гражданите на Кърджали и за цяла България. И днес съм в очакване телефонът ми да позвъни и да чуя ведрото „Батко как си? Какви са настроенията на булеварда? Какво е мнението на нашите съграждани? Реших този въпрос! Заемам се с другите!“.

     Дните на човека са преброени. Когато доде времето на залеза на живота, всеки един се обръща назад и се пита – какво оставих на този свят? Димчо нямаше този шанс. Той си отиде внезапно и остави на нас, неговите другари и приятели да направим тази равносметка.

    Краткия си път Димчо започна в частния бизнес, стана заместник кмет на Кърджали, след това народен представител, заместник министър  и стигна до Председател на парламентарната комисия за регионално развитие.

     От тогава Кърджали е имал и други заместник - министри, и министри, и дори председатели на Народното събрание. Нито един от тях не е направил и една част от това, което направи Димчо Михалевски.

    Не мога да си спомня колко бяха министрите, пристигнали в Кърджали по времето, когато Цвета Караянчева беше  председател на Народното събрание. И какво от това – ядоха, пиха и си отидоха. Забравени още в мига , в който се затваряха вратите на служебните им „Мерцедеси“. И за какво да ги помни Кърджали?– Дали защото вече има обходен път? Защото вече е изградена икономическата зона? Защото газопровода от Гърция мина край нас , но предвиденото разклонение за града  така и не беше направено?

    Министърката и министъра на културата?Тях с какво да запомним?

    Безвремието погълна и другите безценни местни кадри, възползвали се от ситуацията, за да бръкнат в делвата с меда.

    За него важи поговорката „Магарето умира-остава му самара! Човек умира-остават му делата!“ Димчо ни остави много!

    Ходя по студените улици на Кърджали и си спомням за времето, когато градът беше замирисал на асфалт. Само за три години Димчо оправи толкова улици, колкото Хасан Азис не успя за 20. Сменените водопроводи и канализация, оправените тротоари, осветените улици в градовете и селата на нашата област?

    Визионер, с геостратегическо мислене, негови са идеите за свързване на Александруполис /Бяло море/ с Русе /Дунав/, като и Капитан Андреево с Русе/Гюргево.

     Помните ли откриването на Маказа? Всеки път, когато  минавате на път за Гърция през планинския проход, помнете, че само преди десетина години ние не вярвахме, че това ще е възможно. Направи го Димчо.  Заедно със своите другари, приятели, сподвижници, част от които бях и аз. Това бяха хиляди хора от двете страни на границата, които вярваха в мъжката дума на това момче от Кърджали.

    Водното огледало. Помните ли колко много плюха по Димчо, че го бил направил.  Помните ли как виняха Димчо, че с парите за Водното огледало трябвало да построи обходният път? Тези, които го сочеха с пръст, имаха след това  12 години пълната власт  Днес околовръстното шосе го няма, а огледалото стои и украсява Кърджали. Освободи терени за градски паркове, а сега  край него ще се издига свръхмодерна болница и медицински университет. Ами паметника на Апостола на свободата? Ами паметника на първата целувка? И други.

       Спомням си червените улици на Кърджали, знамената и плакатите, младите хора, които тичаха със Стефан Данаилов и Димчо Михалевски. Спомням си червения щаб, „Клуб на всеки километър“,където имаше  радост и живот. Той прегръщаше с обич и братята българи, турци, цигани, помаци. Не правеше разлика. Неписаният мудевиз беше „братство и равенство“. Сега, моята партия е бледо подобие на онова, което беше. Не искам да мисля за това, но сърцето не спира да ме пита – а нямаше ли да е друго, ако Димчо имаше шанса да продължи? Той беше естественият лидер на моята партия в Кърджали, обединител. Той имаше потенциалът да поведе БСП, а защо не и България.

      Мили мои приятели, хора на Кърджали. Времето не лекува. Само болката с епревръща в тъга и се разтваря заедно с нас в залеза на живота. Пожелавам си, когато дойде времето да се обърнем назад, да видим, че сме оставили поне малко от това, което остави Димчо Михалевски.

    На Човека хуманист, държавник - вечна му памет.

    Назми Мюмюн, общественик.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини