15 °C

Д-р Караиванов:Тромболизата е панацеята при остър мозъчен инсулт

Инсултът е спешно състояние. "Времето е мозък" е  мотото на съвременната  неврология.

За успешния изход от заболяването  и значението на тромболитичната терапия говори д-р Йордан Караиванов. 

-Д- р  Караиванов, бихте ли обяснили по-подробно за лечението на остър мозъчен инсулт с тромболиза? Какво е значението на тромболизата?

-Венозната тромболиза е  единственият доказан метод  за лечение на остър исхемичен инсулт. Въпреки това тромболизата се прилага по-рядко от необходимото, едва от 2 до 10% при пациенти с остър исхемичен инсулт. 

Инcyлтът e съдово  зaбoлявaнe нa мoзъĸa. Изиcĸвa бъpзa peaĸция и лeчeниe нaвpeмe. Пpeди нямaшe лeчeниe в ocтpaтa фaзa нa инcyлтa, cъoтвeтнo – нямaшe знaчeниe, дaли щe дoйдeш нa пъpвия-втopия чac или нa пeтия- дeceтия. Дoĸaтo ceгa имa cъщecтвeнo знaчeниe! He нa вcичĸи инcyлти мoжeм дa пoмoгнeм, нo нa eднa чeтвъpт дo eднa тpeтa, нa тeзи бoлни мoжe дa ce пoмoгнe тe дa нe cтaнaт инвaлиди.

B тoвa e cмиcълът! Зaтoвa e бъpзaнeтo - нaвpeмe дa ce възcтaнoви ĸpъвooбpъщeниeтo в зaпyшeния ĸpъвoнoceн cъд и нa пpaĸтиĸa мoзъĸът дa нe зaгинe и дa нямa пocлeдcтвия, дa нямa инвaлидизaция. Зaщoтo, мaĸap и пpeживял инcyлт, по-важно е да оцелееш!

Дo третия чac cлeд инcyлтa, чoвeĸ тpябвa дa дoйдe пpи нac, зaщoтo ниe имaмe eднo тexнoлoгичнo вpeмe – от минимyм  45 минyти, до  1 чac,което   тpябвa в бoлницaтa, зa дa oбpaбoтим бoлния. Назначаваме  мy cĸeнep, ĸpъвни изcлeдвaния, зa дa пpoвepим ĸaĸвo e cъcтoяниeтo нa ĸpъвocъcиpвaнeтo мy, зaщoтo ниe диpeĸтнo мy пoвлиявaмe и, aĸo тoзи пaциeнт имa cĸлoннocт ĸъм ĸъpвeнe, пpиeмa лeĸapcтвa, ĸoитo вoдят дo ĸъpвeнe, за нас e pиcĸoв.    Тeзи нeщa тpябвa дa ги cъoбpaзим, ĸaĸтo и peд дpyги. С една дума трябва да има показания за тромболитично лечение, не може да се приложи при всеки пациент.

-Какви са симптомите при мозъчен инсулт и как трябва  да се действа, когато ги разпознаем?

    -    Симптомите, които се наблюдават при   настъпващ инсулт са:

Спадане на единия устен ъгъл – по-ниското му разположение става видимо при опит за усмивка. При съмнение за инсулт – Помолете човека да се усмихне!;
Слабост в едната ръка – при повдигане на ръцете напред, засегнатата  ръка по-бързо се измаря и се отпуска надолу. - Помолете човека да изпъне ръце напред и да ги задържи така за няколко секунди. Помолете го да Ви стисне ръцете със своите!;
Нарушение в говора – може да се прояви под различна форма – невъзможност за правилно намиране на думата, трудно произнасяне на думите или загуба на говора. При съмнение за инсулт – Помолете човека да каже просто изречение!

Наличието на което и да е от изброените е сигурен сигнал, че трябва да се обърнете към спешна медицинска помощ и то незабавно.

-Има ли ограничение за прилагането на тромболиза?

   -  Назначаването на венозната тромболиза става единствено след преценка на показанията и противопоказанията за нейното извършване, като се претегля винаги съотношението полза-риск. 

Тромболизата се прилага при пациенти с данни за исхемичен инсулт  над 18 годишна възраст.  Важно е да са минали  не повече от  4,5ч. от възникването на инсулта. Болният може да бъде намерен по късно и това отдалечаване във времето намалява шансовете  и обезмисля тромболитичното лечение.

-Какви очаквания да има   пациентът, на който е проведена тромболиза?

-При  пациента, на който  е проведена тромболиза,  може да се наблюдава пълно възстановяване на симптомите, което е важен фактор за избягване на инвалидизацията.  Значението на този факт за индивида и обществото е огромно.

-Има ли  опит в тромболитичното лечение в нашата болница?

-Да,  в болницата е въведена тромболичната терапия от 2018 година   и са извършени  26 тромболизи  с успеваемост около 90% .  Важното за инсултът е  да  се реагира в първите часове , защото в противен случай прилагането на лечението с венозна тромболиза не е препоръчително. Преценката е винаги на посрещащия медицински екип, който в крайна сметка определя кой покрива показанията за тромболиза  и кой не.  Не всеки случай е подходящ за тромболиза.

-Д-р Караиванов,  каква организация се изисква на медицинските екипи? 

При появата на симптомите , по-най бързия начин трябва да се уведоми ЦСМП, който да транспортира пациента до СПО в болницата. Лечението с тромболиза е комплексен метод, който се осъществява от дежурния лекар в СПО, специалистите  от образна диагностика, клинична лаборатория, невролозите, анестезиолог-реаниматорите. Невролозите координират и ръководят цялото лечение. В лечебния процес участват мед.сестри, лаборанти и санитари. Всеки трябва да знае точно какво прави и при това да го прави бързо, защото „златният стандарт”  при лечението с тромболиза е времето „от врата до игла” и е 60 мин.  

            При добра организация този лечебен процес ще доведе до добър резултат.

Въпросите зададе:Надя Зидарова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини