14 °C

Адлен Шефкет: Принципът на уседналост трябва да отпадне

„В изборния кодекс се нарушават основни европейски ценности и директиви. Не може България от 12 години да е член на Европейския съюз, и да допуска това. Трябва да се съобразяваме с реалностите." Така народният представител от ДПС Адлен Шефкет коментира исканията на партията за промени в Избирателния кодекс, внесени по време на дебатите в планарна зала по проектите за изменения в изборното законодателство, внесени от ГЕРБ и от партия „Воля“.  

Отпадането на забраната за агитация по време на избори на друг език, освен на българския, е не само болна тема за ДПС, а реална защита на правата на избирателите. Има изрична европейска директива за това. Тя предвижда агитация и на друг език, освен официалния, при осигуряването на превод. Сега ако представител на ПЕС или ЕНП пристигне в България и се опита да агитира на изборите за Европейски парламент на друг език, освен на българския, той трябва да бъде глобен, посочи Адлен Шефкет. Тя коментира и искането на ДПС да бъде повишен прага при преференциалния вот. Имаме горчивата практика и от парламентарни, от местни, и от избори за Европейски парламент. Искаме да избегнем така наречения „ феномен 15 – 15“. Много често избирателите, посочвайки партията, за която гласуват, потвърждават избора си и като посочат същия номер в листата за преференциално гласуване. Тази грешка трябва да бъде избегната. ДПС не се стреми към налагане на по-строга партийна дисциплина с това. Има устав, има членове, които го спазват и в ДПС има дисциплина, на която могат да завидят много други партии и то не само в България. При пренареждането на листите от преференциалния вот се променя виждането на партийната централа, променя се и нейната стратегия. Според Адлен Шефкет настояването на ДПС за отпадане на принципът на уседналост е, за да се защитят правата на избирателите. Не трябва да се визират само избирателите, които живеят в Турция. Принципът нарушава правата на всички избиратели, които живеят в чужбина. Те имат имоти у нас, плащат данъци. Не можем да ги лишаваме от правото да гласуват, а в същото време да ги товарим само със задължения. Уседналостта нарушава Конституцията, а тя трябва да се спазва, коментира Адлен Шефкет. Тя се надява народните представители да чуят аргументите на ДПС и да съобразят с тях. Така ще спечелят българските избиратели, каза Адлен Шефкет.  

http: //bnr. bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
22 ное 2019
Последни новини