17 °C

Десетки младежи от Кърджали се включиха в инициативата "Ние помним"

Изображение 1 от 2

  Десетки млади хора от Кърджали се включиха в инициативата „We remember” /Ние помним/, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27 януарив партньорство с Арт движение Кръг. Холокостът е геноцид над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. Пред опасността от разрастващата се заплаха от расизъм, антисемитизъм и фанатизъмв днешния свят, милиони хора се включват в инициативата на Световния еврейски конгрес „Ние помним”.

  С помощта на експерти от Кръгмлади хора от Кърджали разработиха уникален каталог с историите на 11 мемориала, издигнати в памет на жертвите на Холокоста, инициативата и реализацията на някои от които принадлежи на тийнеджъри от различни страни. В Арт галерия Кръг могат да се видят за първи път на български език материали за необикновените истории на тези 11 мемориални комплекса. Първият от тях е Мемориалният площад на Холокоста във Филаделфия, открит през октомври 2018 г. Необикновеното в този огромен площад, в който има музей и паметници на жертвите, е че в в центъра му е засадена горичка от фиданки от дървото „Терезиенщад” („ter-raisin-staht”), което се присажда от разсад и фиданки от 1943 г. досега по целия свят – от оригиналното дърво, отглеждано от децата и оцеляло в смъртоносния лагер Терезиенщад в Чехия, където са били депортирани над 120 000 евреи, загинали са 15 000 деца, а то е останало като мистериозен символ на живот до 2000 г., когато загива при наводнение. В близост до „Терезиенщатското дърво” в тротоара са вградени оригинални релси от железопътната линия, която е минавала в съседство с лагера на смъртта на Треблинка – като жест на поклонение към евреите, които са били депортирани.

  В изложбата в Артгалериятае представена уникалната история на канадската студентка по публична администрация Лаура Гросман. Тя е на 18 години през 2007 г., когато започва своята лична 10-годишна битка с много лобиране сред политици, партии и дипломати, за да бъде издигнат паметник на Холокоста в Отава, след като открива, че Канада е единствената съюзническа сила, която не разполага с паметник на Холокоста в своята столица. Посетителите ще проследят историята на тази битка с всички драматични събития, когато подготвен законопроект отпада поради падане на правителството или поради смяна на министри, с които Лаура е постигнала известен напредък в битката за паметник, или заради противодействие на опозицията при гласуването. През 2011 г. Лаура получава сериозна подкрепа от новоизбрания депутат Тим Уппал, член на Камарата на общините на Канада и член на Консервативната партия, който се отнася благосклонно към инициативата и обещава, че ще предложи законопроект за разглеждане от Камарата на общините. „Открих, че е истински решителна. А и това беше нещо, от което Канада се нуждаеше” – казва депутатът, докато работи със студентката за лобиране във всички партии. Те се срещат последователно с депутати от всяка партия. “Не исках това да бъде политически проект, разказва момичето. Исках всички да се изправят и да го подкрепят. Беше много важно за мен това да се случи”. Така или иначе нейната битка завършва успешно и през септември 2017 г. правителството на Канада открива Националния паметник на Холокоста на ъгъла на улиците на „Уелингтън” и „Буут” в столицата Отава. Той е озаглавен „Пейзаж на загубата, паметта и оцеляването“ и гарантира, „че уроците от Холокоста, както и забележителният принос на жертвите на Холокоста в Канада, остават в националното съзнание за бъдещите поколения”. 

  В изложбата ще видим и една от най-вълнуващите инсталации в памет на жертвите на Холокоста, инициирана от немския художник Гюнтер Демниг през 1992 г. Това е бетоновото кубче с размери 10х10 см с вградена месингова табелка с името и датите на живот на жертвите на нацисткото унищожение или преследване. „Препъни камък”, което е буквален превод на името на проекта Stolpersteine, е най-мащабният децентрализиран мемориал на Холокоста в света, който се разраства непрекъснато и до 23 октомври 2018 г. общият брой на бетоновите кубчета „столперщайн” с надписи по улиците достигна 70 000 в общо 21 страни и в почти 2000 града в Европа, от които стотици са градовете в Германия, а десетки са градовете в Чехия, Франция, Белгия, Австрия, Италия, Унгария, Люксембург, Румъния, Украйна, Словения, Молдова, Гърция, Македония и т.н. Изследванията за бъдещи места за поставяне на столперщайн навсякъде в Европа обикновено се осъществяват от местни ученици и техните учители, роднини на жертвите или локални исторически организации. 

  Това съобщиха от Арт движение  "Кръг"

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини