8 °C

Десетки младежи от Кърджали се включиха в инициативата "Ние помним"

Изображение 1 от 2

  Десетки млади хора от Кърджали се включиха в инициативата „We remember” /Ние помним/, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27 януарив партньорство с Арт движение Кръг. Холокостът е геноцид над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. Пред опасността от разрастващата се заплаха от расизъм, антисемитизъм и фанатизъмв днешния свят, милиони хора се включват в инициативата на Световния еврейски конгрес „Ние помним”.

  С помощта на експерти от Кръгмлади хора от Кърджали разработиха уникален каталог с историите на 11 мемориала, издигнати в памет на жертвите на Холокоста, инициативата и реализацията на някои от които принадлежи на тийнеджъри от различни страни. В Арт галерия Кръг могат да се видят за първи път на български език материали за необикновените истории на тези 11 мемориални комплекса. Първият от тях е Мемориалният площад на Холокоста във Филаделфия, открит през октомври 2018 г. Необикновеното в този огромен площад, в който има музей и паметници на жертвите, е че в в центъра му е засадена горичка от фиданки от дървото „Терезиенщад” („ter-raisin-staht”), което се присажда от разсад и фиданки от 1943 г. досега по целия свят – от оригиналното дърво, отглеждано от децата и оцеляло в смъртоносния лагер Терезиенщад в Чехия, където са били депортирани над 120 000 евреи, загинали са 15 000 деца, а то е останало като мистериозен символ на живот до 2000 г., когато загива при наводнение. В близост до „Терезиенщатското дърво” в тротоара са вградени оригинални релси от железопътната линия, която е минавала в съседство с лагера на смъртта на Треблинка – като жест на поклонение към евреите, които са били депортирани.

  В изложбата в Артгалериятае представена уникалната история на канадската студентка по публична администрация Лаура Гросман. Тя е на 18 години през 2007 г., когато започва своята лична 10-годишна битка с много лобиране сред политици, партии и дипломати, за да бъде издигнат паметник на Холокоста в Отава, след като открива, че Канада е единствената съюзническа сила, която не разполага с паметник на Холокоста в своята столица. Посетителите ще проследят историята на тази битка с всички драматични събития, когато подготвен законопроект отпада поради падане на правителството или поради смяна на министри, с които Лаура е постигнала известен напредък в битката за паметник, или заради противодействие на опозицията при гласуването. През 2011 г. Лаура получава сериозна подкрепа от новоизбрания депутат Тим Уппал, член на Камарата на общините на Канада и член на Консервативната партия, който се отнася благосклонно към инициативата и обещава, че ще предложи законопроект за разглеждане от Камарата на общините. „Открих, че е истински решителна. А и това беше нещо, от което Канада се нуждаеше” – казва депутатът, докато работи със студентката за лобиране във всички партии. Те се срещат последователно с депутати от всяка партия. “Не исках това да бъде политически проект, разказва момичето. Исках всички да се изправят и да го подкрепят. Беше много важно за мен това да се случи”. Така или иначе нейната битка завършва успешно и през септември 2017 г. правителството на Канада открива Националния паметник на Холокоста на ъгъла на улиците на „Уелингтън” и „Буут” в столицата Отава. Той е озаглавен „Пейзаж на загубата, паметта и оцеляването“ и гарантира, „че уроците от Холокоста, както и забележителният принос на жертвите на Холокоста в Канада, остават в националното съзнание за бъдещите поколения”. 

  В изложбата ще видим и една от най-вълнуващите инсталации в памет на жертвите на Холокоста, инициирана от немския художник Гюнтер Демниг през 1992 г. Това е бетоновото кубче с размери 10х10 см с вградена месингова табелка с името и датите на живот на жертвите на нацисткото унищожение или преследване. „Препъни камък”, което е буквален превод на името на проекта Stolpersteine, е най-мащабният децентрализиран мемориал на Холокоста в света, който се разраства непрекъснато и до 23 октомври 2018 г. общият брой на бетоновите кубчета „столперщайн” с надписи по улиците достигна 70 000 в общо 21 страни и в почти 2000 града в Европа, от които стотици са градовете в Германия, а десетки са градовете в Чехия, Франция, Белгия, Австрия, Италия, Унгария, Люксембург, Румъния, Украйна, Словения, Молдова, Гърция, Македония и т.н. Изследванията за бъдещи места за поставяне на столперщайн навсякъде в Европа обикновено се осъществяват от местни ученици и техните учители, роднини на жертвите или локални исторически организации. 

  Това съобщиха от Арт движение  "Кръг"

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  23 яну 2020
  Последни новини