17 °C

Болницата се превъоръжава с модерна техника, привлича пациенти

Модерна медицинска апаратура ще намали необходимостта от трансфер на пациенти от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ Кърджали в по-големи лечебни заведения при извънредни ситуации. Това стана ясно днес по време на Информационен ден под надслов „Как да спасим живот“.   Оборудването е осигурено по съвместен проект между болницата в Кърджали и тази в Комотини „Насърчаване на  успешните основи на здравеопазването: Подобряване на сътрудничеството между болниците в прилагането на спешната медицинска помощ“ или MediciNet II, финансиран по Програма за сътрудничество ИНТЕРРЕГ 5 – А Гърция   – България 2014-2020. Проектът е на стойност 1, 336 млн. евро като  бюджетът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ Кърджали е в размер малко над 560 хил. евро. Проектът бе представен от ръководителя Димка Добринска. Програмата на информационния ден включваше няколко акцента. Маргит Георгиева представи ролята на лабораторната  диагностика при вземане на адекватни и своевременни решения за лечение на спешни състояния. За „Ехокардиографията – основен метод за диагностика на сърдечно-съдови заболявания“ говори Йорданка  Георгиева, а д-р Георги Табаков запозна присъстващите с „Ендоскопските методи за лечение в областта на урологията и травматологията“.

„Оборудването е предназначено за диагностика и лечение в областта на кардиологията, травматологията, клиничната лаборатория, урологията и спешната медицина“, посочи директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов и допълни, че медицинската апаратура вече е доставена и монтирана. „Смятам, че  всичко това ще бъде оценено добре и по достойнство от населението. Хората ще имат достъп до тези услуги, най – вероятно, през втората половина на т. г. , защото в момента медицинските специалисти на кърджалийската болница се обучават за работа с новата апаратура“, обясни проф. д-р Черкезов.  

Роза Димова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
14 ное 2019
Последни новини