12 °C

Вълчан войвода укрил в Родопите султанските диаманти

Писателят Христо Красин е роден и израсъл в Родопите. Живее в Ардино, родителите му са от Смолян. Завършил е славянска филология в Софийския университет. Бил е кореспондент и сътрудник на множество периодични издания.

Притежава много ценни старинни ръкописи. Бил е първоизвор за сюжетите на много разкази на Николай Хайтов. През бурния си живот е сменил много професии - иманяр, читалищен секретар, учител, строител. Автор е на книгите „Аленото дуло“, „Среднощен косач“, „Люта вода“, „8,8 по Рихтер“, „Съкровищата на Вълчан войвода“ и „Вълчан войвода и златото на Рим“. 

- Кое е по-вълнуващо - да търсиш или да описваш съкровища? 

- Да мечтаеш за съкровища е най-вълнуващо! Да търсиш също е интересно, но щом намериш, нещата приключват… А само да описваш съкровища е много мъчително - виждаш ги в представите си, описваш ги, а като се пресегнеш да ги вземеш, в ръцете ти няма нищо… Или както казваме родопчани: очи пълни - ръце празни! То е като да харесваш една жена - да я желаеш, а като се опиташ да я прегърнеш, да я придърпаш към себе си, в прегръдката ти да няма нищо… А мечтата е за цял живот. Една красива илюзия… 

- Дневникът на поп Мартин ли е най-скъпата ви находка? 

- Дневникът на поп Мартин няма цена! Той дава представа за живота на народа ни за половин хилядолетие. А с конкретните случаи и описания разкрива потресаващи подробности от живота на дедите ни под турско робство. 

Що се отнася до детайлните описания, много са красиви. Стигнех ли до реално съкровище, предпочитах да го подмина по две причини: първо - приказката ще приключи, а аз не желаех това, и второ: ако го извадех, можех да си навлека неприятности. Винаги съм предпочитал всяко открито съкровище да си го оставям на мястото и когато ми потрябват финансови средства, да си вземам по малко! 

- Колко истина има в легендите за хайдушки съкровища по нашите 
земи? 

- В дъното на всяка легенда се крие зрънце истина. В легендите за хайдушките съкровища - също… Аз поне, проучвайки съкровищата на Вълчан войвода, се убедих в това! Що се отнася до картите от кожа с тайнствени символи, срещат се и те си имат пазар. И на мен ми попаднаха няколко, тъй че ако някой търси, може да ми се обади чрез вас, ще се спазарим! Ще ви дадем и на вас някаква комисиона. Че ми омръзна от тези злата. Нека и други да намерят! 

- Вероятно често ви търсят за помощ и съвет. Ходите ли още на експедиции? 

- Обаждат се непознати, познати и приятели. Често излизам на проучвателни археологически експедиции. Картографирам новооткритите съкровища. Някой ден, когато държавата се поеме от съвестни управленци, ще предам „археологическите“ си дневници където е нужно, за да може от моите „открития“ да се възползва целият ни народ! 

- Реални събития ли описвате в третата книга за Вълчан войвода, над която работите? Как така султанските диаманти са останали в нашите земи? 

- Да, реални събития са от дневника на поп Мартин! Но те категорично се потвърждават и от османските историци, професорите Узунчаршълъ и Гьокбилгин, родени, живели и развили се като историци в Истанбул. Тоест става дума за турски османисти, което е особено важно! 

Историята на тези диаманти е твърде сложна, за да мога да я опиша накратко! Но е факт. Вълчан и четата му са единствените, които реално са допринесли те да останат в нашите земи. 

- "Коланджа" ли е най-трудната ви книга? Защо "сага за свършека на времето" и какво следва след този "свършек"? 

- Вярно е, че "Коланджа" не беше лесна книга. Убеден съм, че тя не е и моята "най-трудна" книга! Защо е "сага за свършеното време"? В текста на определено място е уточнено, че става дума за "края на старото време"! Тъй като знаем, че времето съществува в непрекъснато спираловидно движение, което в крайна сметка е затворен кръг, то логично след неговия "свършек" идва "новото време", т.е. спиралата на времето е направила една обиколка! 

Като своеобразно продължение на "Коланджа", но със самостоятелен "вътрешен живот", е книгата, по която отдавна работя паралелно. Тя носи работното заглавие "Небесна къща". И определено не е по-лесна от "Коланджа"! Надявам се и тя да види бял свят не след дълго. 

- Вярва ли в романтични приказки днешният българин? Не е ли прекалено меркантилен? 

- Бедният няма как да е романтичен… Бедният просто вярва в илюзиите си, тъй като друго не му е останало, и си троши краката да търси съкровища. А това все още не е романтика. В момента 90 процента от народа ни е беден! Меркантилни са една шепа богаташи, за които не е ясно как са придобили богатствата си… Тази шепа хора дори не могат и да мечтаят - те просто ламтят за все повече и повече… Животът им е просто сив и безкрайно скучен, обмисляйки единствено как да увеличат придобитото си с далавери и кражби имущество! А за бедния остават илюзиите… 

- Запален златотърсач ми е казвал, че с тази работа не се става милионер, въпросът бил в тръпката. И със съкровищата ли е така? Помагат ли металните детектори?

- Бедният българин едва ли търси тръпка в това занимание! Българинът търси излизане от немотията. И тъй като управляващата шайка не му дава други възможности, той хуква да дири съкровища… Допреди десетина години в специалните служби смятаха, че с иманярство в България се занимават към 50 000 души. Към днешна дата се смята, че те са над двеста и петдесет хиляди… Метал-детекторите са само помощно средство. Друго си е да подхванеш една легенда „за опашката“ и полека-лека, чрез проучвания, чрез анализ и синтез, да стигнеш до сърцевината - а там няма как да няма зрънце злато! 

- Какво ви дава животът в малкия град? 

- Живял съм на различни места - години наред по Черноморието, а в столицата - десетилетия… Битови причини наложиха да се завъртя в родните ми Родопи… Но никой не ме е вързал с въже за малкия град!... Така както дните са различни, така и ветровете, които духат, са разнопосочни… Може би е добре, че на човек не му е дадено да знае бъдещето си… Така всичко е по-загадъчно… 

- Не ви ли изкушава политиката? Не са ли твърде дребни днешните управници за мисията, която сме им поверели? 

- В по-младите си години доста активно се занимавах с политика. Дори преди настъпването на промените имах известни неприятности с тогавашните власти. След 1995 г. реших, че е по-добре да се запазя чист, вместо да се оцапвам в мръсотията на зараждащата се престъпна политическа класа… 

- Вярвате ли, че ще променим нещата с избори? 

- Вярвам, разбира се! Ако през последните десет години изборите се провеждаха безпощадно честно, то днешните управляващи варвари никога нямаше да помиришат власт!... 

- Познавали сте известни широко скроени български политици като д-р Петър Дертлиев. Как ви се струват политиците днес? Къде изчезнаха големите фигури? 

- Познанството ми с д-р Дертлиев е единствената ми светлина в моето политическо битие… На 11 август (рождената му дата) през 1990 година го поканихме на митинг в Ардино, беше ми и личен гост. Той ми подписваше пълномощните за участие в местни и национални избори. А в София сме беседвали многократно. 

А днес политици няма, има политикани! Извън политико-престъпния елит по върховете обаче има немалко способни, честни и най-вече патриотично изградени българи… Ала политическата мътилка горе им пречи да се изявят. Или по-скоро те не желаят да се цапат, тъй като са скромни и честни мъже и жени. 

- Защо истинските дисиденти и демократи у нас бяха избутани в периферията? Впрочем още великият Ботев е казал: „Свестните у нас считат за луди...”. Май и днес констатацията за почтените хора е същата.

- Алчният, лъжепатриотарът са винаги нагли, безпардонни и с по-ръбати лакти… 

- Защо зациклихме в прехода? 

- Нищо на този свят не е в застой! Както е казвал великият философ, мислител и Бог за индусите - Шива, ако след вечерта идва нощ, то след утрото настъпва денят… Промените скоро предстоят!... Съвсем скоро… 

- Какво трябва днес на България? 

- Свестни управници, загрижени за България, какъвто бе д-р Дертлиев, светла му памет! 

- Какво пишете в момента? 

- Довършвам „Вълчан войвода и диамантите на султана“. Паралелно работя върху още две теми, ще продължа с тях… 

- Тръпката Пловдив за вас? 

- Слабо познавам града. Но преди много години, докато все още бях студент, пътувах главно с влак за София и обратно… Една зима, беше привечер, поредно пътувах за столицата. На гарата в Пловдив се качи една млада дама и влезе в моето купе… Бях сам, валеше сняг, а в купето беше топло и сумрачно… Жената седна до мен и след кратко мълчание сподели, че и на жените им се искало по същия начин, както и на мъжете… Пристигайки в столицата, вече бях получил още един житейски урок!

www.marica.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
25 яну 2020
Последни новини