32 °C

5 икономики загърбват долара

Изминалата година бе пълна със събития които разделиха глобалното геополитическо  пространство на два лагера: на тези които все още използват долара като универсален финансов инструмент и тези които обръщат гръб на „зеления гръб“. Глобалните напрежения предизвикани от задействаните от САЩ икономически санкции и търговски конфликти принудиха потърпевшите страни да търсят алтернатива на доминираните от американския долар платежни системи.

На фона на всеобщата тенденция към де-доларизация 5 водещи икономики предприеха

конкретни стъпки за елиминиране на зависимостта си от зелената валута. Кои са те и защо?

Китай

Продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и американските санкции срещу най-големите търговски партньори на Пекин принудиха Китай да търси начини за намаляване на зависимостта на втората по мощ икономика в света от долара. 

Китайската централна банка методично съкрати обема на притежаваните американски държавни облигации като паралелно с това наложи китайския юан като резервна валута в кошницата на МВФ, заздравявайки стойността му чрез увеличаване на златните си резерви, нефтените фючърси и международния търговски обмен в национални валути.

Като част от амбициозния план за възсъздаване на Пътя на коприната Китай планира да въведе суаповиоблекчения за участващите в проекта и използващи юана страни. В допълнение Китай всячески се стреми към споразумение за свободна регионална търговия,наричано Задълбочено Регионално Икономическо Сътрудничество (ЗРИС), което да обхване 16 страни от югоизточна Азия с население от 3.4 милиарда души и икономически потенциал от 49.5 трилиона долара, съставляващ 40% от световния брутен продукт.

Индия

Шестата по големина икономика е същевременно и сред страните с най-голям търговски внос. Логично Индия да е директно засегната от глобалните конфликти и да понася сериозен ущърб от санкциите срещу търговските й партньори.  

Поради тези причини в началото на миналата година Индия заплати в рубли на Русия доставката на противовъздушните ракети С-400 и започна да плаща в рупии доставките на нефт от Иран. През декември тя сключи търговско споразумение за разплащане в национални валути и с Обединените Арабски Емираства.

Тези действия сериозно подкопават ролята на долара в световната търговия поради факта, че Индия е третата по покупателна сила страна в света. 

Турция

В началото на миналата година Реджеп Ердоган оповести плановете на Турция да ликвидира монопола на долара върху турската икономика чрез въвеждане на недоларови разплащания с търговските си партньори, а по-късно съобщи, че Анкара ще премине на плащане в национални валути в стокообмена си с Китай, Русия, Украйна и Иран.  

Турция подозира САЩ в поддържане на неуспелия опит за държавен преврат през 2016 г., а нейната икономика силно пострада от американските икономически санкции по повод ареста на обвинения във връзка с преврата американски евангелистки пастор. 

Ердоган се опитва да стабилизира турската лира, чиято стойност спрямо долара се обезцени наполовина, предизвиквайки рязък скок на инфлацията и ръст на цените.

Иран

Едно от първите действия на Тръмп в качеството му на американски президент бе да оттегли САЩ от подписаното с Иран ядрено споразумение и да възстанови жестоките санкции срещу Ислямската република, заплашвайки да накаже всяка страна която наруши ембаргото. 

Възобновените санкции принудиха Иран да търси алтернатива на доларовите плащания, което бе постигнато в споразумения с Индия и Ирак. Иракският динар бе приет за разплащателно средство в двустранната търговия на Иран с Ирак предвид възникналите в резултата на санкциите банкови проблеми пред иранския риал.

Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ допускат колосална стратегическа грешка подривайки доверието в долара. Без да се обявява публично срещу монопола на американския долар в световната икономика, но поради усилващия се натиск в резултат на въведените през последните четири години срещу нея всевъзможни санкции, бидейки преди сред първите 10 страни притежателки на американски държавни облигации Русия на практика се освободи от американските ценни книжа, използвайки ги за увеличаване на валутния си и златен резерв за стабилизиране на рублата.

Пред заплахата от американски санкции и срещу финансовата й система Русия въведе собствена национална платежна система като алтернатива на SWIFT, Visa и Mastercard. Във външнотърговския си експорт Москва успя частично да елиминира долара сключвайки суапови споразумения с редица страни, в това число с Китай, Индия и Иран. Наскоро Русия предложи заместване на долара с евро в търговията си с ЕС. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини