18 °C

5 икономики загърбват долара

Изминалата година бе пълна със събития които разделиха глобалното геополитическо  пространство на два лагера: на тези които все още използват долара като универсален финансов инструмент и тези които обръщат гръб на „зеления гръб“. Глобалните напрежения предизвикани от задействаните от САЩ икономически санкции и търговски конфликти принудиха потърпевшите страни да търсят алтернатива на доминираните от американския долар платежни системи.

На фона на всеобщата тенденция към де-доларизация 5 водещи икономики предприеха

конкретни стъпки за елиминиране на зависимостта си от зелената валута. Кои са те и защо?

Китай

Продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и американските санкции срещу най-големите търговски партньори на Пекин принудиха Китай да търси начини за намаляване на зависимостта на втората по мощ икономика в света от долара. 

Китайската централна банка методично съкрати обема на притежаваните американски държавни облигации като паралелно с това наложи китайския юан като резервна валута в кошницата на МВФ, заздравявайки стойността му чрез увеличаване на златните си резерви, нефтените фючърси и международния търговски обмен в национални валути.

Като част от амбициозния план за възсъздаване на Пътя на коприната Китай планира да въведе суаповиоблекчения за участващите в проекта и използващи юана страни. В допълнение Китай всячески се стреми към споразумение за свободна регионална търговия,наричано Задълбочено Регионално Икономическо Сътрудничество (ЗРИС), което да обхване 16 страни от югоизточна Азия с население от 3.4 милиарда души и икономически потенциал от 49.5 трилиона долара, съставляващ 40% от световния брутен продукт.

Индия

Шестата по големина икономика е същевременно и сред страните с най-голям търговски внос. Логично Индия да е директно засегната от глобалните конфликти и да понася сериозен ущърб от санкциите срещу търговските й партньори.  

Поради тези причини в началото на миналата година Индия заплати в рубли на Русия доставката на противовъздушните ракети С-400 и започна да плаща в рупии доставките на нефт от Иран. През декември тя сключи търговско споразумение за разплащане в национални валути и с Обединените Арабски Емираства.

Тези действия сериозно подкопават ролята на долара в световната търговия поради факта, че Индия е третата по покупателна сила страна в света. 

Турция

В началото на миналата година Реджеп Ердоган оповести плановете на Турция да ликвидира монопола на долара върху турската икономика чрез въвеждане на недоларови разплащания с търговските си партньори, а по-късно съобщи, че Анкара ще премине на плащане в национални валути в стокообмена си с Китай, Русия, Украйна и Иран.  

Турция подозира САЩ в поддържане на неуспелия опит за държавен преврат през 2016 г., а нейната икономика силно пострада от американските икономически санкции по повод ареста на обвинения във връзка с преврата американски евангелистки пастор. 

Ердоган се опитва да стабилизира турската лира, чиято стойност спрямо долара се обезцени наполовина, предизвиквайки рязък скок на инфлацията и ръст на цените.

Иран

Едно от първите действия на Тръмп в качеството му на американски президент бе да оттегли САЩ от подписаното с Иран ядрено споразумение и да възстанови жестоките санкции срещу Ислямската република, заплашвайки да накаже всяка страна която наруши ембаргото. 

Възобновените санкции принудиха Иран да търси алтернатива на доларовите плащания, което бе постигнато в споразумения с Индия и Ирак. Иракският динар бе приет за разплащателно средство в двустранната търговия на Иран с Ирак предвид възникналите в резултата на санкциите банкови проблеми пред иранския риал.

Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ допускат колосална стратегическа грешка подривайки доверието в долара. Без да се обявява публично срещу монопола на американския долар в световната икономика, но поради усилващия се натиск в резултат на въведените през последните четири години срещу нея всевъзможни санкции, бидейки преди сред първите 10 страни притежателки на американски държавни облигации Русия на практика се освободи от американските ценни книжа, използвайки ги за увеличаване на валутния си и златен резерв за стабилизиране на рублата.

Пред заплахата от американски санкции и срещу финансовата й система Русия въведе собствена национална платежна система като алтернатива на SWIFT, Visa и Mastercard. Във външнотърговския си експорт Москва успя частично да елиминира долара сключвайки суапови споразумения с редица страни, в това число с Китай, Индия и Иран. Наскоро Русия предложи заместване на долара с евро в търговията си с ЕС. 

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019

Случаен виц

Последни новини