14 °C

5 икономики загърбват долара

Изминалата година бе пълна със събития които разделиха глобалното геополитическо  пространство на два лагера: на тези които все още използват долара като универсален финансов инструмент и тези които обръщат гръб на „зеления гръб“. Глобалните напрежения предизвикани от задействаните от САЩ икономически санкции и търговски конфликти принудиха потърпевшите страни да търсят алтернатива на доминираните от американския долар платежни системи.

На фона на всеобщата тенденция към де-доларизация 5 водещи икономики предприеха

конкретни стъпки за елиминиране на зависимостта си от зелената валута. Кои са те и защо?

Китай

Продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай и американските санкции срещу най-големите търговски партньори на Пекин принудиха Китай да търси начини за намаляване на зависимостта на втората по мощ икономика в света от долара. 

Китайската централна банка методично съкрати обема на притежаваните американски държавни облигации като паралелно с това наложи китайския юан като резервна валута в кошницата на МВФ, заздравявайки стойността му чрез увеличаване на златните си резерви, нефтените фючърси и международния търговски обмен в национални валути.

Като част от амбициозния план за възсъздаване на Пътя на коприната Китай планира да въведе суаповиоблекчения за участващите в проекта и използващи юана страни. В допълнение Китай всячески се стреми към споразумение за свободна регионална търговия,наричано Задълбочено Регионално Икономическо Сътрудничество (ЗРИС), което да обхване 16 страни от югоизточна Азия с население от 3.4 милиарда души и икономически потенциал от 49.5 трилиона долара, съставляващ 40% от световния брутен продукт.

Индия

Шестата по големина икономика е същевременно и сред страните с най-голям търговски внос. Логично Индия да е директно засегната от глобалните конфликти и да понася сериозен ущърб от санкциите срещу търговските й партньори.  

Поради тези причини в началото на миналата година Индия заплати в рубли на Русия доставката на противовъздушните ракети С-400 и започна да плаща в рупии доставките на нефт от Иран. През декември тя сключи търговско споразумение за разплащане в национални валути и с Обединените Арабски Емираства.

Тези действия сериозно подкопават ролята на долара в световната търговия поради факта, че Индия е третата по покупателна сила страна в света. 

Турция

В началото на миналата година Реджеп Ердоган оповести плановете на Турция да ликвидира монопола на долара върху турската икономика чрез въвеждане на недоларови разплащания с търговските си партньори, а по-късно съобщи, че Анкара ще премине на плащане в национални валути в стокообмена си с Китай, Русия, Украйна и Иран.  

Турция подозира САЩ в поддържане на неуспелия опит за държавен преврат през 2016 г., а нейната икономика силно пострада от американските икономически санкции по повод ареста на обвинения във връзка с преврата американски евангелистки пастор. 

Ердоган се опитва да стабилизира турската лира, чиято стойност спрямо долара се обезцени наполовина, предизвиквайки рязък скок на инфлацията и ръст на цените.

Иран

Едно от първите действия на Тръмп в качеството му на американски президент бе да оттегли САЩ от подписаното с Иран ядрено споразумение и да възстанови жестоките санкции срещу Ислямската република, заплашвайки да накаже всяка страна която наруши ембаргото. 

Възобновените санкции принудиха Иран да търси алтернатива на доларовите плащания, което бе постигнато в споразумения с Индия и Ирак. Иракският динар бе приет за разплащателно средство в двустранната търговия на Иран с Ирак предвид възникналите в резултата на санкциите банкови проблеми пред иранския риал.

Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ допускат колосална стратегическа грешка подривайки доверието в долара. Без да се обявява публично срещу монопола на американския долар в световната икономика, но поради усилващия се натиск в резултат на въведените през последните четири години срещу нея всевъзможни санкции, бидейки преди сред първите 10 страни притежателки на американски държавни облигации Русия на практика се освободи от американските ценни книжа, използвайки ги за увеличаване на валутния си и златен резерв за стабилизиране на рублата.

Пред заплахата от американски санкции и срещу финансовата й система Русия въведе собствена национална платежна система като алтернатива на SWIFT, Visa и Mastercard. Във външнотърговския си експорт Москва успя частично да елиминира долара сключвайки суапови споразумения с редица страни, в това число с Китай, Индия и Иран. Наскоро Русия предложи заместване на долара с евро в търговията си с ЕС. 

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини