Дъждовете продължават до 10 май

Съществено повишение на температурите ще има след 10 май, съобщи дежурният метеоролог в Националния институт за метеорология и хидрология при БАН Иван Цоневски.

Във втората десетдневка на май ще има периоди от няколко дни, в които ще времето ще бъде предимно сухо и почти без валежи. Ако има такива те ще бъдат съвсем локални. Тъй като месец май е един от най-влажните месеци в нашата страна. Времето ще продължи да бъде неустойчиво и в следващите дни. Атмосферата е неустойчива, с развитие на облаци и ще има превалявания, но това не означава, че всеки ден ще вали на едно и също място. Утре времето ще се различава от днес само по това, че сутринта ще има повече слънце.

Над по-голямата част от страната ще се получат разкъсвания на облачността, но атмосферата ще остане доста устойчива и следобед отново ще се развият дъждовни области и можем да очакваме превалявания с гръмотевици. Почти същото ще бъде и време времето на 4 и 5 май. В празничния 6 май ще има доста слънце преди обяд над голяма част от страната, но следобед ни очаква обилен "гергьовски" дъжд. През месец май се очакват и традиционно обилни градушки, както и през юни.

На базата на прогнозите на НИМХ, Министерството на земеделието и храните могат да обстрелват с ракети, пълни със сребърен хлорид облаци, които са опасни за кулурите. Три са моделите, по които метеоролите от НИМХ изготвят своите прогнози. Един от тях са числените методи на предсказване на времето. Те са свързани с предизчисление на меторологичните параметри, които предопределят времето на дадена територия.

По думите на Орлин Лазаров, метеоролог в НИМХ, тези методи позволяват в рамките на 3 дни да се направи много точна прогноза. Другите два метода са радиолокационната мрежа и чрез спътникова информация. На всеки 15 минути в НИМХ получават спътникова снимка от гео-стационарни спътници, което позволява реален поглед върху развитието на времето.

В оперативната практика се ползват модели, които предсказват времето в рамките на 5, 7, 10 дни и др. Има и модели, които позволяват да се правят прогнози и за по-дълъг период от време - 15, 20 или 30 дни, но те определено не са точни. По отношение на промените в климата Лазаров обобщи, че действително такива има, но повишаването на средните температури с 1-2 градуса е нормално, тъй като всяка година има индивидуални особености.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини