Шатри за приятели: Етно-кухня за първи път в Кърджали

Тазгодишното издание на „Мултикултурният град” ще завърши с пръв опит да се създаде регионален модел на мултикултурен панаир на кулинарните традиции в Кърджали. Организаторите вече са проучили практики от различни градове и държави, в които се провеждат – както често ги наричат – тези „фантастични стрийт кулинарни фестивали”.

По време на такива събития в градовете се организират вечери на етно кухнята на различни общности, правят се състезания за приготвяне на етноспециалитети и гласувания за най-добрите майстори, популяризират се постижения на кулинарните изкуства на етносите, каквато бе уникалната торта, декорирана с народни шевици, направена от българката Албена Петрова, която живее в Канада и събра хиляди фенове в мрежата.

Първото издание на етно-панаира на кулинарното изкуство в Кърджали ще представи български, турски, арменски и еврейски домашно приготвени специалитети в четири „шатри за приятели” на 9 юни /събота/ от 10:00 до 12:00 ч. в градската градина. Събитието ще бъде в съпровод с много музика и информационни материали. Гостите на първото издание на етно панаира ще слушат „на живо” и в оригинал български, турски, еврейски и арменски песни.

Партньори на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали са Организацията на евреите в България „Шалом” и Съветът на еврейските жени в България, с любезното участие на формация за традиционни еврейски песни „Дулсе канто” /Сладка песен/, ръководител на която е известната поп и естрадна изпълнителка Лика Ешкенази. Лика създава групата през 2004 г. като част от проекта й да издири, съхрани и предаде на поколенията любимите песни на балканските евреи, които в по-голямата си част са изгнаници от Испания и по испанското название на езика иврит „сефарад” е прието да се наричат „сефарадски евреи”. Тези евреи запазват в общуването помежду си старият испански език от 15 в. и техните песни са именно на този език – ладино. „Сефаради” са и евреите, живели в Кърджали до 1949 г., а няколко поколения от тази вълна испански евреи, които пристигат в България, живеят до края на 19 в. в Турция, откъдето насам се преселва и част от кърджалийската еврейска общност.

Това съобщиха от Арт движение „Кръг”.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини