До 14 юни се приемат проекти на млади земеделски стопани

Крайният срок за подаване на проектни предложения по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" е  14 юни. Проектните предложения се подават по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, припомни Дора Христова от Областния инфорционен център в Кърджали. 

Максималният размер на субсидията за един земеделски стопанин е 25 хил. евро, а бюджетът, който ще бъде разпределен, е 22 млн. евро. Освен физически лица, по подмярката могат да подават проектни предложения и еднолични търговци и еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД), регистрирани по Търговския закон.  
 

Новост за този прием е, че периодът, през който може да се кандидатства по подмярката, от първата регистрация като земеделски стопанин, както и от началото на отглеждането на животни или стопанисването на земя, се удължава от 18 на 24 месеца. Друг нов момент е, че бизнес планът задължително трябва да включва поне една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лева. Към условията за кандидатстване е публикуван списък с растителни култури и животни, чието отглеждане дава приоритет на проекта.

Фермерите ще получат подпомагането на два етапа като първото плащане е в размер на левовата равностойност на 12 500 евро и се изплаща до два месеца след сключване на административния договор. Вторият транш е до 12 500 евро, той се изплаща след като проверка на Разплащателна агенция установи точното изпълнение на бизнес плана.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини