6500 човешки съдби на протест пред Министерски съвет, 150 от тях от Кърджали

    6500 човешки съдби се събраха на незапомнен до сега протест пред Министерски съвет в столицата,150 от тях бяха от Кърджали. Хора с увреждания, загърбиха житейски драми и под звуците на „Боят настана” застанаха единни в защита на правата си. Организации на хора с двигателни увреждания, на слепи, на глухи, на диабетно болни на хора с умствени увреждания бяха единни, че ще отстояват позициите си докрай. Маневрите на правителството в последния момент преди готвената демонстрация не осуетиха изригналото негодувание.Протестиращите бяха категорични :”Не на реформите,които ни отнемат права”.Недоволните бяха конкретни,че исканията им не са политически,че те са към хората на властта въобще,а не към определена партия.На опитите да се въведе нов вид медицинска екпертиза ,както и прилагането на принципа на трудоспособността,а не на нетрудоспособността, те застанаха с категоричното искане държавата най-после да им осигури достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация.Те поискаха достъпна среда, качествено образование и работа. Според тях половин милион българи са дискриминирани в собствената си страна. Протестиращите бяха категорични, че искат реформа,която да сложи край на корупцията в ТЕЛК-овете. Тук сме истинските хора с увреждания,а не тези с купени телкови решения, категорични бяха протестиращите.

    Не липсваха и провокатори, които се опитваха да внушат, че стеклите се от цялата страна хора с увреждания са получили пари за да тръгнат към жълтите павета .Те от своя страна бяха категорични, че ако съюзите им имаха повече средства и много от членовете им можеха да пътуват щяха да бъдат поне три пъти повече.

      Групата от Кърджалийско бе една от най-многобройните. Три автобуса превозиха до София хората с увреждания от региона. Някои пътуваха за първи път от 30 г.с автобус поради проблеми с поносимостта. На други им стана лошо по пътя и се принудиха да слязат. На трети им мереха кръвното по пътя и пиха хапчета. Всички тези хора проявиха истински стоицизъм под палещите лъчи на слънцето.

      Те подкрепиха издигнатите лозунги „Достъпност за всички”, ”Вижте ни,чуйте ни!” ,”Искаме работа и политика за трудова заетост!”.

     Ораторите се обединиха около искането за европейски стандарти и спазване на Конвенцията на ООН за хората с увреждания.

    След като два медицински екипа оказаха спешна помощ на припаднали, се появи представител на правителствената администрация. Той подчерта,че правителството в момента заседава, но отказа да приеме Протестната нота на организациите на хората с увреждания. Те бяха принудени да я внесат в сградата на Министерски съвет и да разпуснат митинга преди крайния час.

        Протестът мотивира кърджалийци да бъдат единни и солидарни. Лиляна Караджова от Крумовград резюмира техните тежнения в рима :

           „За министри,депутати

            Има високи заплати

           Трохите ли да ядем?

           Толкова малко не щем.”

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини