Мария Габриел ще е председател на Националния съвет за хората с увреждания

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще е председател на Националния съвет за хората с увреждания, реши правителството, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Заместник-председатели ще бъдат министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и министърът на здравеопазването Христо Хинков. Останалите представители на държавата в съвета са по един заместник-министър от всяко министерство.

Националният съвет за хората с увреждания е консултативен орган за осъществяване на сътрудничество при разработване и провеждане на политиката за правата на хората с увреждания към Министерския съвет. В него освен представителите на държавата участват и национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на работниците и служителите, национално представителните организации на работодателите и Националното сдружение на общините в Република България.

Националният съвет за хората с увреждания дава становища по всички проекти на нормативни актове, стратегии, програми, планове и други актове, които засягат правата на хората с увреждания. Съветът съдейства за координацията между държавните и местните органи, работодателските и синдикалните организации и организациите на и за хората с увреждания за осъществяване на необходимата подкрепа при изпълнение на дейността им и за създаването на условия за социално приобщаване на хората с увреждания.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини