Представители на сдружения на хората с увреждания връчиха на областния управител протестна нота

Изображение 1 от 2

    Представители на сдруженията на хората с увреждания връчиха днес на областния управител Никола Чанев протестна нота. Чрез този акт, те желаят исканията им да стигнат до изпълнителната власт и да се вземат пред вид при законодателните инициативи на правителството. По време на срещата, състояла се в областна администрация присъстваха хора с увреждания от Съюза на инвалидите, Съюза на слепите ,Съюза на глухите, на Съюза на хората с умствени увреждания, на диабетноболните. Те информираха губернаторът ,че на  11 април 2018 г. от 11:00 часа на пл. "Независимост" в София ще се състои общонационален протестен митинг на хората с увреждания.  Събитието се организира по инициатива на Национално представителните организации на и за хора с увреждания.

     Каним всички последователи активно да се включат в протеста. Най-после хората с увреждания ще излезем да защитим своето оцеляване. Не да подобрим своя живот, а да се преборим за своето съществувание. Да заявим, че пенсии получават малко над 500 хил. души, а не, както казват някои власт имащи - един милион,каза в своето експозе председателят на регионалната организация на Съюза на инвалидите Шенай Бекир.Тя цитира нотата в която се казва: Да заявим, че в цивилизованите страни, тези средства, които у нас се дават под формата на пенсии, там са под формата на финансови и други социални компенсации, целящи поне от части да спомогнат на човека с увреждане. Да заявим, че т. нар. интеграционни добавки у нас са толкова нищожни и незначителни, че ги има само на хартия. А размерът е важен. За справка, отново служат цивилизованите страни. Да заявим, че през последното десетилетие, бяха отнети редица, на пръв поглед незначителни, но съществени за хората с увреждания средства - наследствената пенсия, т. нар. втора пенсия в размер на 25% от социалната пенсия, двата годишни автобусни билети и пр. Да заявим, че повече няма да търпим социогеноцида, прилаган от псевдоуправляващи и псевдополитици. Да заявим, че сме истински, а не фалшиви "ИНВАЛИДИ". И да попитаме дали политиците могат да заявят същото за себе си.

    Шенай Бекир посочи също желанието на хората с увреждания да заявят, че експертиза на работоспособността е крайно дискриминационно понятие. И не трябва ли всеки човек да минава през такава експертиза, независимо дали има увреждане или няма? Всеки, който няма видими увреждания, означава ли, че може да бъде адекватен и работоспособен за всяка професия? Да заявят, че няма накъде повече да се отстъпва и, че ножът е опрял в кокала.

    В протеста следва да се включат всички хора, в които е останала поне капка справедливост, хуманност, достойнство, цивилизационност, независимо от това дали имат увреждане или не. Разликата между човека с увреждане и този без увреждане понякога е само секунда-две,се казва в протестната нота.

    Шенай Бекир призова желаещите да протестират  да се запишат за заявки на тел 036164558  и обеща безплатен транспорт.

     Областният управител Никола Чанев подчерта,че и властите и сдруженията на хората с увреждания са единодушни,че трябва да има законови промени и реформи.Той бе категоричен,че държавата има какво да предостави на българите в неравностойно положение.В същото време подчерта,че броят на хората ,получаващи инвалидни пенсии е много по голям от истински нуждаещите се и изрази категоричното мнение,че броят на пенсионерите по болест трябва да се редуцира до истински правоимащите. Никола Чанев даде за пример село,където всички жители получават пенсии за инвалидност с почти еднаква диагноза.Ще предам вашата нота на централната изпълнителна власт, но в случая исканията са от компетенцията на законодателите подчерта Никола Чанев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини