Румен Радев поставя пред Реджеп Ердоган въпроса за тракийските бежанци

"Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който ние не трябва да забравяме. Разрушенията и заграбени домове и прекършените съдби не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува. От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет - "Не забравяй, но не отмъщавай". Това заяви президентът Румен Радев в речта си на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София.

Днес се навършват 105 години от Одринската епопея.

"Скъпи сънародници, уважаеми тракийци, Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци. Но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните.В този славен ден на Тракия мястото на всеки български държавник е тук сред вас", заяви държавният глава и допълни, че днес трябва да почетем жертвите и заедно да отстояваме правата на тракийските българи.

По думите на Радев въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. 
"Това е въпрос на справедливост и национално достойнство. Търсенето на решение на този казус не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практика на днешната международна политика и българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения", категоричен бе Радев.

Нюз.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини