Как да останем будни в самоуправляващ се автомобил

Движите се по магистралата със скъпия си полуавтономен автомобил, колата е поела контрола и безшумно се плъзга по пътя. Стигате до хлъзгав участък и возилото прехвърля управлението на вас, проблемът е, че вие сте заспал.

Целта на самоуправляващите се автомобили е да достигнат 6-то ниво на автономност. Засега колите са във втората фаза, при която на водачът все още му се налага да изпълнява определени аспекти от шофирането. В същото време инженерите търсят начини как да поддържат бдителността на шофьора.

Те работят по сензорна система, която трябва да им даде отговор на задачата, като в същото време изведе самоуправляващите се автомобили до 3-то ниво. При него от водачът ще се очаква да се намеси, само ако автомобилът се нуждае от това.

Проблемът отново доби актуалност след редица пътни инциденти с автомобили от 2-ро ниво. “При първо и второ ниво на автономност, нямате право да заспивате, трябва да сте бдителни и готови да поемете конрола. Не е нужно да шофирате през цялото време. Бихте могли да свършите някаква работа или просто да се отпуснете. Системата ви предупреждава, че след 10 минути трябва да поемете управлението.”, казва Анна Анънд от Шведския пътнотранспортен институт.

Вземайки под внимание съня, стреса, разсейването и тревожността у хората и предизвикателствата на климатичните и пътните условия, Анънд и колегите и разработват сензорна система, за да разберат кога прехвърлянето на контрола от колата на водача би било рисковано. Системата ще бъде свръхмодерна.

“Няма да пръска лицето ви с вода. Ако говорим за водачите на камиони, основният проблем е, че шофират по магистралата дълго време без да правят нищо. Сред контрамерките би могла да бъде комуникация с водача, да го накараме да прави разни неща. Ако шофирате през нощта, нищо освен отбиването на автомобила няма да помогне”, казва Анънд.

Идеята всъщност не е научна фантастика: Дженеръл Моторс вече обявиха, че моделът им Cadillac Super Cruise ще включва технология, следяща погледа на водача.

Според Анънд обаче системите ще разчитат на множество видове сензори: не само на камери следящи погледа на водача, а и на датчици в екипировката на мотоциклетистите – в ръкавиците, якето, каската, а също и в шофьорската седалка. Тези сензори вече съществуват, просто трябва да започнем да ги използваме.

Ако сензорите забележат, че човекът зад волана става сънлив или е пиян, системата ще предава управлението на автомобила.

Йън Рейгън от Застрахователния институт по пътна безопасност в САЩ твърди, че е важно проблемите около полуавтономните коли да бъдат решени.

“Полуавтономното шофиране ще ни изправя пред все повече предизвикателства. Експерименталните изследвания сочат, че понякога водачите не осъзнават кога системата е достигнала пределите си и се забавят с поемането на контрола, особено в спешни ситуации ”, казва той.

Третото ниво на автономност е изправено пред огромно предизвикателство. Водачите имат право да отклонят вниманието си, но трябва да са готови да поемат управлението във всеки момент. Автономните системи трябва да са програмирани така, че сами да се стремят към безопасност, отбивайки встрани от пътя или спирайки напълно без да разчитат на човешка намеса.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини