392 инцидента за 10 месеца е обезкуражаващата равносметка за колите без шофьор в САЩ

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ пусна първата си партида данни, касаеща технологията за полуавтономно шофиране. Както The New York Times обяснява, агенцията свързва 392 катастрофи с частично самостоятелно шофиране и системи за подпомагане на водача през 10-те месеца между 1 юли 2021 г. и 15 май 2022 г. Около 70% от тях са при превозни средства на Tesla, използващи автопилот или бета-версията за пълно самоуправление. Автомобилите Honda бяха свързани с 90 инцидента, докато моделите Subaru бяха замесени в 10. Други марки, включително Ford, GM, VW и Toyota, имаха по пет инцидента или по-малко.

От 98 катастрофи с доклади за наранявания 11 са довели до по-сериозни такива. Пет от инцидентите с Tesla бяха фатални. Общо 130 катастрофи за самоуправляващи се системи включват 108 с други автомобили и 11 с „уязвими“ участници в движението като велосипедисти и пешеходци.

Констатациите са отговор на постоянна обща заповед, която изисква производителите и операторите на автомобили да докладват за катастрофи на регулатора, когато ниво 2 или по-висока автономност е активна по време на инцидента. Транспортната агенция се надява, че информацията ще подкрепи „подход, основан на повече данни“ за безопасно внедряване на технологии за самостоятелно шофиране, включително регулиране и образование.

Както каза пред пресата ръководителят на администрацията Стивън Клиф, данните сами по себе си не дават никакви заключения. В САЩ например около 830 000 автомобила Tesla са оборудвани с автопилот - ето защо те могат да доминират в докладите за инциденти просто защото са едни от най-често срещаните полуавтономни автомобили.

Въпреки това статистиката привлича вниманието към множество разследвания на катастрофи като тези, включително от Националния съвет за безопасност на транспорта. Един шофьор на Tesla в Калифорния също е изправен пред обвинения за тежко престъпление от щатските прокурори заради смъртоносен инцидент през 2019 г. Докато компании като Tesla отдавна твърдят, че техните асистенти на водача са по-безопасни от изключително човешкия контрол, NHTSA, NTSB и други органи очевидно искат по-добро разбиране на проблемите на безопасността в реалния свят, преди да прегърнат сериозно автономното шофиране.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини