Синът на Киров организира разпродажба

Холдингът "Киров АД" ще прибегне до продажба на имущество, за да плати поискания откуп от 1 млн. евро за отвлечения си шеф Киро Киров. Най-вероятно това ще бъдат недвижими имоти, върху които няма залог, пише Стандарт.

Това е било решено на спешно заседание на петимата членове на Съвета на директорите на дружеството в понеделник. Сбирката е била ръководена от сина на похитения бизнесмен - Иван Киров, който е съдружник в холдинга.

Киров-младши дори потърсил помощ при столичния кмет Бойко Борисов. Вчера в 11 ч той влязъл на "Московска" 33, съобщиха очевидци.

Фамилията на похитения предприемач много трудно може да събере нужните пари, твърдят семейни приятели. Те отрекоха слуховете, че "Киров АД" разполага със скъпа яхта, която може да бъде бързо осребрена. Единственият плавателен съд, който се води на акционерното дружество, е италианска моторна лодка тип "Зодиак". Тя е дълга 7,5 метра и струва едва 30 000 евро.

На склад в дружеството може да има и някоя от лодките "Темпест", които са от същия клас, но цената им в Англия започва от 77 000 паунда. Киров стана представител на италианския производител "Капелли" и представи няколко модела на последния пловдивски панаир.

В същото време бордът на директорите е предприел мерки за ограничаване на щетите от изчезването на 70-годишния Киров.

В понеделник около обяд всички клиенти и контрагенти на фирмата са получили "кърваво" писмо. В него се дават гаранции, че фирмата погасява задълженията си, радва се на добро финансово състояние и може да изпълнява всички условия в подписаните вече договори.

Пак в понеделник обаче фирми, които са дали пари срещу залог на "Киров АД", са поискали официални справки от Агенцията по особените залози, за да се убедят, че договорките са скрепени и официално.

Справката била дълга 137 страници, твърдят източници на изданието. От нея става ясно кои са кредиторите, но не и колко е сумата на заемите.

"На практика това означава, че Киров постоянно е карал на кредит. Това е станало стил на живот, който обаче с настъпването на кризата води до фиаско", обясниха експерти.

Киров бил и сред лидерите във фирмите, печелели държавни конкурси за доставка, показва справка в регистъра за обществени поръчки. От 2005 г. насам холдингът е спечелил около 50 поръчки средно за около 100-150 000 лв. Има обаче конкурси и за 4,442 млн. лв.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини