След словесна престрелка в социалните мрежи в Кърджали ще има две чествания на Богоявление

Словесна престрелка между основни политически играчи противопостави за пореден път на ключов празник кърджалийци. Днес окончателно стана ясно, че ще има две чествания на Богоявление. Освен традиционното литийно шествие с начало от храма „Св.Георги Победоносец“, водено от енорийският свещеник отец Петър и кмета инж.Хасан Азис, хвърляне на Светия кръст ще се извърши и в манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“ от Негово преосвещенство пловдивският митрополит Николай в съслужие с отец Николай Величков и отец Петър. За втора година честването на Йорданов ден с хвърляне на Светия кръст ще стане на две места в Кърджали, но за първи път има такъв обществен отзвук.

Повод за престрелките стана желанието на Дядо Николай да освети бойните знамена на Българската армия, каквато е меродавната българска традиция в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и тогава да хвърли Светия кръст в Арда и специален басейн в манастира. В това кметът и зам.-председател на ДПС Хасан Азис видя парад на силата и реагира остро в социалните мрежи. Той определи ставащото като политическо състезание. Посочи, че няма нищо лошо в това честването на Богоявление да става във всички храмове на града. Той обаче се обяви срещу опити от полицията да се попречи на отец Петър да продължи столетна традиция, литийното шествие да започва от храма „Св.Георги“. Само пет души да има пред църквата, аз ще съм с тях на Богоявление, категоричен е градоначалникът.

Областният управител Никола Чанев, който косвено бе упрекнат за вмешателство от кмета също реагира в профила си във Фейсбук. Той заяви ,че Хасан Азис се опитва да разделя миряните, месейки се в делата на православната църква. Кметът намята политическа мантия на празника. Всява разединение с поредното „иновативно“ шествие, подчерта Чанев.

Общинският лидер на БСП Георги Кючуков взе страната на кмета в спора. Той припомни, че ГЕРБ имат заслуга за изграждането на Неделното училище в манастирския комплекс във „Веселчане“ и искат да го ползват за свои цели. Това е тъжна демонстрация. Аз съм Георги и ще бъда пред храма „Св.Георги Победоносец“, категоричен бе Георги Кючуков.

Двете шествия няма да се застъпят, така,че кърджалийци имат възможност да присъстват и на двете. Във „Веселчане“ първото започва в 9,00 часа, а миряните се очакват пред „Св.Георги Победоносец“ в 10,00 часа.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    1234
    5 0
    15:28, 5 яну 2018
    Браво г-н Кулов
  • 2
    Ге
    Георги
    4 -2
    16:14, 5 яну 2018
    "Където е епископа там е и църквата." Така са казали Светите отци на вярата. Предстоятеля на църквата е Митрополит Николай, така, че Господ Иисус Христос го е поставил да пасе Божията църква.
  • 3
    Ми
    мисля си
    3 -1
    21:09, 5 яну 2018
    Въх, дядо Николай кат мята кръста в Арда, да не вземе да му се изплъзне златния Ролекс в реката...Напишете в Гугъл "дядо Николай Ролекс" и ще разберете освен ролекс и какви други швейцарски бижута има.
  • 4
    Дя
    Дядо Щукар -зоодоброволец
    2 0
    21:17, 6 яну 2018
    Дядо ти Николашка е напълно ясен-- часовници луксозни коли и т н Аз се питам не може ли за кръста да се метне във водата и Цвета Караганчева щеше да блесне като истинска парламентарна звезда

Още новини

Последни новини