Митрополит Николай освети знамената на Специалните ни сили на Богоявление в Кърджали

    Пловдивският митрополит Негово преосвещенство митрополит Николай освети знамената на Специалните ни сили на Богоявление в Кърджали. По традиция тай поръси със светена богоявленска вода знамената и десантчиците ни. На церемонията присъстваха кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис, пловдивския градоначалник Здравко Димитров, председателя на 46 Народно събрание Цвета Караянчева, енорийският свещеник отец Петър Гарена.

      Командващият Специалните сили генерал майор Явор Матеев прие строя на спец частите. Дядо Николай отслужи молебен. Той благослови десантчиците и отправи послание към тях и миряните, събрали се за празника в манастира „Св.Йоан Предтеча“ в Кърджали.

      Владиката помоли Господ да послуша молитвите му и да осени знамената,съоръжени за военни победи. Той се помоли също за бодрост, смелост и тържество на хростолюбивото ни войнство.Ти Господи си цар на мира. Благослови и освети с богоявленска осветена вода знамената и бойците. Да постигат победи над всички врагове, помоли дядо Николай. Той припомни, че традицията да се освещават войнските знамена на Богоявление датира от 917 г.,от битката при Ахелой, когато цар Симеон разгромява византийската войска.

     Българският войник не е безбожник. Доказателство за това е подвигът на загиналите за Отечеството българските герои. За да се посветиш на саможертва се изисква велика духовна сила, подчерта в проповедта си духовникът. Няма по близък съюзник на Българската армия от Българската православна църква. Живеем в духовна бран. Църквата не отстъпва, знае как да воюва с всепобедната сила на мира, подчерта митрополит Николай.Той завърши с думите: Бог да пази България и христолюбивото наше войнство!

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини