НАП казва какви са задълженията ни по телефона

НАП вече предоставя данъчно-осигурителна информация на клиентите си, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) и по телефона чрез колцентъра си. На практика това означава, че гражданите и фирмите с ПИК  могат да получават информация за своите данъчни и осигурителни задължения по още един начин, не само онлайн - с ПИК или електронен подпис и в офисите на Агенцията, но и по телефона, след като се идентифицират със своя ПИК.

До сега нямаше такава възможност, но последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дадоха възможност на НАП да предложи новата услуга.Клиентите могат да получат също съдействие и разяснения по повод декларирани от тях и за тях данни пред НАП. Единственото условие е те да се идентифицират чрез своя ЕГН или ЕИК по БУЛСТАТ и последните четири цифри на персоналния си код.На телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски. Освен това могат да ползват и автоматичните услуги, които не изискват разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата: проверка на здравен статус, справка за регистрация по ДДС и др. Телефоннотообажданекъм 0700 18 700 е наценатанаградскиразговоротцялатастраназаабонатитенастационарнителефони. Обажданиятаотмобилнителефонисезаплащатпостандартнататарифанасъответниямобиленоператор. Запитвания клиентите могат да изпращат и на имейл адрес infocenter@nra.bg.   

Колцентърът на НАП приема също и сигнали за неиздаване на касови бележки и други данъчни и осигурителни нарушения.  

От офиса на приходната администрация в Кърджали напомниха, че в портала за е-услуги на НАП е достъпна друга нова електронна услуга за връчване на документи по електронен път – "Връчване на документи".  Чрез нея клиентите на приходната агенция  имат възможност да получават електронни документи, издадени от служителите на НАП.

Достъпът до електронната услуга имат физически лица и юридически лица, които:

-притежават квалифициран електронен подпис (КЕП) на задължено лице с право на пълен достъп до е-услугите на НАП;

-притежават КЕП на упълномощено лице с пълен достъп до групата услуги "Връчване на документи", като тази услуга следва да бъде заявена и потвърдена от служител на НАП.

Чрез новата е-услуга органите по приходите могат да връчват актове за прихващане и възстановяване на данъци, запорни съобщения, искания за представяне на документи и други. Това ще спести средства и време на клиентите, а е и изключително удобно за особено на тези, които са от по-отдалечените региони на областта.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини