Започна кампанията за събиране на налозите в Данъчното в Кърджали

„Кампания 2018 започна спокойно в офиса на НАП в Кърджали. Електронната услуга за деклариране на доходите на граждани  започна  работа в полунощ на Нова година. До момента има подадени над 2000 електронни декларации в цялата страна, в офис Кърджали са подадени 154 декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица– като по електронен път са подадени общо 72. От тях с КЕП /Квалифициран електронен подпис/ са подадени 16, а с ПИК /Персонален идентификационен код/ – 56 декларации. „, съобщи на среща с журналисти днес директорът на офиса на приходната администрация в Кърджали г-жа Елван Гюркаш. 
Доставени са достатъчни количества формуляри на хартиен носител заедно с приложенията. Клиентите могат за изтеглят формуляри и от интернет страницата на НАП. Налична е вече и декларацията с баркод. Формулярът изчислява  автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.
Г-жа Гюркаш подчерта, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бърза обработка, защото не се налага допълнително ръчно попълване и въвеждане на данните от формуляра, тъй като информацията след сканиране се прехвърля директно. 
„Тази година очакваме много по-малко лични срещи с нашите клиенти, заради електронните услуги, които НАП разшири с персоналния идентификационен код. Около 40 % от всички подоходни декларации очакваме да бъдат подадени по Интернет.  Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. Тази година няма да има удължаване на крайния срок, защото 30 април е работен ден.“ , допълни още директорът на приходната администрация тук.
Елван Гюркаш уточни, че подаването на декларации става чрез ПИК  или КЕП /лесно и бързо/, чрез пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден и входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. 
„Въпреки всички изброени дотук възможности за подаване на данъчни декларации, искам да апелирам нашите клиенти да не изчакват последния момент за подаване на формулярите, а да ползват алтернативните начини. Ще подчертая че най-бързо и лесно, е чрез ПИК кода.“, каза в заключение г-жа Гюркаш. 


Отстъпка

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2018 г. Най-бързо и лесно по интернет декларация се подава с персонален идентификационен код. Остават 9 дни за ползването на отстъпката.


Облекчения

През тази година ползването на данъчни облекчения също е свързано с изискването да няма неплатени задължения към датата на подаване на декларацията. От офиса на приходната администрация в Кърджали  съветват  всички свои клиенти, които имат намерение да ползват 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане или което и да е данъчно облекчение първо да проверят в данъчната си сметка на сайта на НАП дали нямат някое старо задължение, за да избегнат риска отстъпка или облекчение да им бъдат отказани. Най-лесно това става с безплатния ПИК, издаван от НАП във всеки офис на агенцията.

Предвидено е ново данъчно облекчение за физическите лица,  в сила от 01.01.2017 г., за извършени през годината  безкасови плащания.  За да се ползва трябва 100% от доходите да се получавт по банков път, а минимум 80 % от тях да бъдат похарчени също безкасово. Облекчението е до 1% от дължимия годишен данък, но не повече от 500 лв.  Не се изисква представяне на допълнителни документи към данъчната декларация, тя е достатъчна. От НАП съобщиха, че част от декларациите с ползвано такова облекчение ще бъдат проверени, но въпреки това разчитат на добросъвестно деклариране само от хора, които действително отговарят на условията.  

Ново тази година е доброволно деклариране на необлагаеми доходи (например продажба на имущество, наследства, дарения) в ново приложение №13 на данъчната декларация.

Друга промяна е , че справката за изплатени доходи извън трудов договор (чл. 73 от ЗДДФЛ, подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега, а именно до 15 март, вместо до 30 април. Това ще даде възможност чрез е-услугите на НАП физическите лица да проверят преди да е изтекъл срокът за подаване на данъчни декларации, какви доходи от хонорари и други, различни от заплата са получили, което значително ще ги облекчи.

Също така български местни лица с доходи от дивиденти например от източник в чужбина ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега.

От началото на следващия месец НАП въвеждат в експлоатация виртуални и физически ПОС терминали в офисите на НАП. И до момента в банките, обслужващи приходната администрация бяха възможни картови плащания, както, разбира се от години са възможни плащания с карта по Интернет. Голямата промяна през февруари идва от това, че сега сметката на НАП, по която ще се плаща чрез виртуален или физически ПОС терминал (в БНБ) ще се заверява буквално за минута, тоест няма да се налага да се чака денонощие или дори повече преди парите да пристигнат. Това ще елиминира хилядите случаи на начисляване на стотинки лихва, заради късно пристигнал превод. Второто голямо предимство е, че за клиентите на НАП плащането чрез ПОС ще е напълно безплатно. Системата на ПОС терминала е директно свързана с компютърната система, като на точно определени места в офисите на НАП (а не на банковите гишета) ще могат да се извършват безкасови и без такса плащания. В офис Кърджали са предвидени да бъдат монтирани 4 ПОС-терминала. 

От офиса на приходната администрация в Кърджали напомниха, че и тази година гражданите и фирмите ще могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. 

Необлагаеми са наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба, които са с незначителна стойност – до 30 лв. Награди на по-висока стойност се облагат с данък върху доходите, включително наградите в лотарията на НАП например.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини