Поетесата от Кърджали – Виолета Михова специален гост на празниците в Сливен

За трети път, Сливен посрещна творци, учени от цялата страна, за да ги сроди с Дните на ромската култура.
Първият ден от Светлиците на ранната есен на тази година, 2 октомври бе посветен на творчеството на гениалния ромски композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (ДАНКО).
 Празникът се откри с концерт, в който взеха участие хор „Романи чълхъя“(„Ромски звезди“), Теодосий Спасов, популярните ромски попфолк-звезди Бони и Щилиян, орк. „Карандила“, танцьорите на хореографа Ат. Атанасов.

Изкуството е най-възвишената радост, която човек дарява на себе си и околните. В това се убедиха всички присъстващи – участници, гости и приятели на поезията които заедно се насладиха на Изложбата „Ромско изкуство и занаяти“-с участието на художници и занаятчии от страната в Художествена Галерия „Димитър Добрович“

На 3 октомври на тържесвена церемония бяха наградени и победителите в Националния поетичен конкурс на името на Усин Керим. Жури в състав Иван Цанев – СБП, Петя Александрова – СБП и Васил Чапразов наградиха с парични награди и грамоти заелите първо и второ място в конкурса. Петя Александрова връчи наградата на поетесата от Кърджали Виолета Михова, като и пожела още много творчески успехи. Беше много приятно да се се срещна с поезията на наградените творци, един друг вятър, една друга атмосфера лъха от тях, едно ново усещане за свобода на мислите, за досег с природата, за душевно страдание, за традиции и за отхвърляне на

традициите. На тези, които не успяха да се изкатерят на върха пожелавам вдъхновение и вяра. – каза писателката Петя Александрова.

Виолета Михова от Кърджали зае престижното второ място. „Толкова невероятно и кристално чисто е за мен да спечеля конкурс на името на поет, чиито думи идват от душата. Нашепват ти свята истина, просто да бъдеш човек“ – каза поетесата след награждаването. Тя прочете свои творби и рецитира наизуст стихотворения на поета Усин Керим което донесе бурни аплодисменти в залата.

За най-малките децата на Сливен Виолета Михова подари свои книжки с приказки като им пожела да имат най-красивото детство и когато пораснат за да са силни да научат поне една строфа от неумиращата поезия на Усин Керим.

Тържествата в Сливен продължиха с моноспектакъл „Цигански колела „в Художествена Галерия „Сирак Скитник „в изпълнение на младата актриса Наталия Цекова и Мартин Любенов – акордеонист.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини