Представят 50-годишният творчески път на Хафизе Бейсим Гюн в Ардино

На 4 юли (четвъртък) от 17.30 часа в заседателната зала на общинската администрация в Ардино ще бъде представен 50-годишният творчески път на талантливата актриса, певица и поетеса Хафизе Бейсим Гюн. Авторката ще бъде представена от Шевкие Чакър, водеща в Българското национално радио в предаванията на турски език.

Очаква се в срещата да участват много дейци на културата от региона и Турция. Организатори на културното мероприятие са Община Ардино и местното читалище „Родопска искра”.

Хафизе Бейсимова е родена през 1945 година във варненското село Старо Оряхово. Корените й са от Ардинско. Майка й е от град Ардино, а баща й е от Ябълковец.

Основното си образование завършва в родното си село, след което продължава в девическата гимназия във Варна. От малка проявява интерес към турската поезия, литература и фолклорно изкуство. През 1966 г. започва да работи като драматична актриса в Държавния турски театър в Разград. Година по-късно в разградското село Раковски създава и ръководи 70-членен състав за румелийски народни песни. Още същата година новосъздадена група печели първото място на Националния фолклорен фестивал в Хасково. Има публикувани автентични турски фолклорни песни от цялата страна. Тя е една от най-слушаните певици на радио София.

През 1977 г. Хафизе Бейсимова се изселва в Турция. През 1978 г. печели конкурса за актьорско майсторство на Държавния театър в Бурса. Член е на Асоциацията на балканските турци за култура и солидарност. През 1994 г. издава първата си стихосбирка „Небето е в рамката в моя прозорец”. Досега има 7 отпечатани книги, сред които „Полусъбудени улици”, „Танцът на думите”, „Докосване” и др.

В 50-годишния си театрален живот Хафизе Бейсим Гюн е играла в 80 пиеси от световни автори, като Шекспир, Чайковски. Участвала е и в телевизионни сериали и филми.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини