Представят европейска програма за финансиране на проекти на творци, канят автори от Кърджали

В понеделник/18 септември/ в Кърджали пред дейци на културата ще бъде представена Програма „Творческа Европа „на Европейския съюз. Тя цели финансирането на малки проекти на творци. През настоящата година ще се залага на Трансграничното сътрудничество. Програмата ще бъде представена от 13.00часа в Дома на културата от Иво Страхилов, управител на „Творческа Европа“ за България, със съдействието на Областния информационен център. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на ОИЦ Дора Христова. Тя подчерта, че Кърджали е един от първите градове в страната, където ще се презентира програмата. За първи път творците в областта ще имат възможност да получат финансиране на свои проекти. Програмата не обхваща читалищата. В нея обаче могат да участват малки колективи.
Програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА е приета от Европейския парламент на 11 декември 2013 (обн. OJ 20.12.2013) и заменя досега съществувалите програми на общността – МЕДИА, МЕДИА Мундус, Култура.

С бюджет от 1 милиард и 460 милиона евро, програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА ще подпомогне проекти в областта културата, киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, наследството. С близо 9% по-голям бюджет от предходните години, програмата ще даде значителна подкрепа на културните и творческите индустрии – важни източници на трудова заетост и икономически растеж.

Кърджали бг вести.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини