ОИЦ-Кърджали отчете още една успешна година, два пъти нарасна броят на кандидатите за европейско финансиране

Изображение 1 от 2

    Областният информационен център – Кърджали отново направи равносметка на постигнатото.
    През 2020 година са направени  общо 14 информационни срещи във  всички общини. На срещите са присъствали  91 души като интересът е бил по-голям от жените в областта –  55 срещу 36 мъже,това съобщиха от Областния информационен центар пред медиите в заключителен за годината брифинг.

    Въпросите, които са получили отговор от запитване на граждани са 237 ,посочи директорът на центъра Дора Христова..

    Тя посочи,че посетителите в офиса, които са потърсили информация са 255 човека,  от които  132 мъже и 123 жени. Голяма част от тях са посетили центъра със свои идеи като са искали информация за възможностите за финансиране. В изнесените приемни и посещения – „отворени врати“ са включени теми, насочени към най-актуалните потребности на местните общности – ПРСР, ФМ на ЕИП, отворени процедури по ОПИК, биоразнообразие по Натура 2000 и други. Публикациите в медиите са 49 за цялата година. Събитията са  14 , като всяка община е съдействала за разпространението на информацията.

    Анализирайки данните изводите са следните,отбеляза Дора Христова:

    Все още по-голям е делът на реализиране на проекти по 7-те оперативни програми от общините;
    Въпреки относително по-малкия дял реализирани средства от други бенефициенти,  се забелязва два пъти нарастване ръста на хората, които кандидатстват за европейски пари;
    Отново най-голям е интересът към ПРСР , следван от  ПРЧР и ОПИК.

    В резултат на утвърдената работа на ОИЦ-Кърджали, посетителите вече идват в офиса с идеи за бизнес-плановете си и се интересуват и от други финансови инструменти за реализиране,подчертаха от Областния информационен център.

    Новите отговорности на центровете са свързани с осъществяване на проверка по реализираните от МИГ-овете процедури. В Кърджалийска област ОИЦ-Кърджали ще наблюдава  МИГ Ардино-Джебел; МИГ Стамболово-Кърджали и МИГ Крумовград-Момчилград. През изтеклата година са проверени  над 10 процедури на общините Кърджали-Стамболово; Момчилград-Крумовград и Ардино-Джебел.

    Реализираните добри практики от областта събрахме в брошура, която ще излезе в началото на новата 2021 година със заглавие „Европа и ние“. Проведени са и осем излъчвания по радиото, отново с надслов „Европа и ние“. Нови методи на информиране сме предприели. Във връзка с ограниченията за Ковид 19, информираме гражданите и чрез страницата на ОИЦ-Кърджали като предаваме на живо и поместваме актуална информация,каза Дора Христова.

    Разширяват се и функциите ни – започваме да информираме заинтересованите страни за ИТИ / Интегрираните териториални инвестиции/ . Наши служители ще бъдат включени в работата на РСР/Регионалните съвети за развитие/, чрез звената за медиация и публични консултации,заключи директорът на ОИЦ-Кърджали..

    Кърджали бг вести

                                                              

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Де
      демократ
      1 0
      20:13, 22 дек 2020
      Абе, какво прави още седесето Дора, при Хасан? Коалицийка ли са? А след 3-4 месеца ,как ще го играят?

    Още новини

    Последни новини