Дора Христова: Кърджали е една от малкото области, които нямат актуална стратегическа визия за развитие

От управлението на СДС и последния регионален план за развитие от 1999 година има само актуализиране на съществуващите приоритети. Нещо повече – изграждането на околовръстния път не е включено в намеренията за финансиране  нито с европейски пари, нито с национални.

Доказателство за твърденията ми са:

Няма проведени обществени обсъждания за приоритети;
Няма дискусии за алтарнативно заместване на поминъка с тютюна;
Няма нови предложения за дългосрочни стратегически инвестиции. Ние още се лутаме – искаме хем да развиваме индустриалната база с приоритет, хем- да развиваме туризма като поминък.

Спорът за това къде да се изгради индустриалната зона е отново решение на парче, без да се създаде визия за дългосрочно планиране. Напомням, че дългосрочните приоритети са тези, които надхвърлят 15 години.

Ето защо да се изгради индустриалната зона на мястото на старото летище е грешен, мащенски подход, той може да бъде щукнат в главите на хора, чието бъдещо развитие на областта няма значение.

Когато имаш КПП и граница, очакваш през нея да минава и бизнес трафик, наличието на летище е жизнено важно. Или ще развалим това, което е останало и само след 10 години ще търсим нов терен за изграждане на летище.

Вижте на картата – отворената граница, бързият излаз на две морета, близостта с друг континент са все позитиви както за развитието на туризма, така и търговията и износа. А летището е част от бъдещето развитие.

Изводът:

Изграждането на Околовръстният път трябва да остане от стария план като приоритет;
Възстановяването и реконструкцията на летището – също; Промишлената зона би трябвало да бъде там, където отдавна земята е замърсена- около ОЦК. В миналото социализмът  е отнел най- плодородната равна земя около насипа на реката и е изградил завода.
Регионът не може да разчита на конвенционалното производство в земеделието и животновъдството, защото земите ни са разпокъсани и комасация е невъзможна. Но може да се окаже изключителен за биопроизводството – защото е все още девствен както за Европа,така и за България. А това свързано с туризма, който предоставя чисти храни, билки, места за отдих – е богатство.

Темата е дълга и значима. За да не бъда обвинявана в евтин политически популизъм , ето посочих Ви три значими приоритета.

През последните години младите политици се насочеха към лесната , евтина игра- на противопоставянето и хуленето. Целият дебат се измести – вместо съревнование в предложение за развитие на региона, - в бухалки.

Призовавам депутатите от всички парламентарни групи да направят обществени дебати. Въпреки, че европейските избори не са общински и национални, те са изключително важни забъдещето на регионите във времето на европейска нестабилност.

Като майка и кореняк кърджалийка искам да Ви кажа – почетете историята и вижте какво е имало в Кърджали!

Мислете за Кърджали като за дом!

И долу ръцете от летището, защото то ще е необходимо на внуците ни!

Дора Христова,общественик

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини