Ето как работи нацистката кодираща машина Енигма (видео)

Криптографът Ралф Симпсън демонстрира, работата на германската машина "Енигма", която се е използвала от 20-те години на 20 век за шифроване на съобщения. Видеото с анализ на устройството е публикувано от CNET.

Криптографът купил машината през 2002 год. за 18 хил. долара. В момента тя се оценява за 200 хил. долара. На външен вид това е пишуща машина с 26 букви, без шпация и други символи. Над клавишите има плот в лампови индикатори на буквите.

След натискане на клавиш светва лампичката, но различна от избраната буква, и тя именно Цамото шифроване се извършва от няколко роторни диска, всеки с 26 деления. Стойностите им образуват ключа, с който се разшифрова съобщението след получаването му. 

Съобщенията, кодирани с електромеханичните роторни Енигма машини били разшифровани през декември 1932 год. Тогава германските инженери усложнили машината и през 1938 год. пуснали нова версия. Англичаните, стъпвайки на предишни полски опити разработили своя машина за разшифроване - Turing Bombe, на името на ключовия теоретик-математик в създаването ѝ Алън Тюринг.

Принципът остава непроменен при електронното кодиране, използвано днес при изпращане на съобщения между компютри или сървъри.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини