Машина Enigma от Втората световна война на търг за 200 хил. долара

Леко използвана машина Enigma е обявена на търг. Тези устройства, бичът на съюзниците от Втората световна война, рядко се продават, а да се появи в такъв добър вид използвана във войната Enigma е практически нечувано, пише TechCrunch.

Сагата около Enigma е завладяваща, но накратко - тези машини кодират практически неразбиваемо текста, което позволило нацистите да общуват сигурно и надеждно дори при послушане от съюзниците. Екип от математици и други експерти в Блечли Парк във Великобритания, най-известният от които е Алън Тюринг, успява да разбие кода на Енигма и помага да се обърне хода на войната. 

Да попадне една машина при съюзниците било недопустимо, което означава, че германските войски са били инструктирани да унищожат своята Енигма, при риск. А в края на войната Уинстън Чърчил заповяда да бъдат унищожени всички оцелели Енигми, но много от тях попаднали в ръцете на частни колекционери.. Смята се, че само няколкостотин съществуват в момента, макар че, както и при други подобни позорни артефакти, точната оценка е невъзможна.

Тази машина е преминала през огъня на Втората световна война и оцелява не само непокътната, но и с оригиналните си ротори - взаимозаменяемите части, които ще се въртят по специален начин, за да кодират необратимо текста.  Батерията е умряла, но това трябва да се очаква след толкова дълъг период на съхранение. Едва ли ще има някъде Enigma в по-добро състояние.

Наддаването за тази Enigma започва от 200 000 USD в четвъртък на Nate D Sanders Auctions. Това е около 10 пъти повече от цената на друга машина, продадена преди 10 години. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини