Най-големият самолет излезе от хангара и той е космически (видео)

Изображение 1 от 2

    Космическият самолет Stratolaunch на Orbital OTK излезе от хангара в пустинята Мохаве на 31 май.

    Самолетът е предназначен за извеждане на космически ракети на височина 9100 м, почти до стратосферата (слоя от земната атмосфера между 11 и 50 км височина). Там те се изстрелват в орбита. Компанията, която създава самолета, е основана от съоснователя на Microsoft Пол Алън. Според концепцията, изстрелванията на ракети във въздуха "значително намаляват риска за скъпоструващи отлагания или анулиране".

    Stratolaunch е наистина огромен - колкото футболно игрище. Тежи 250 тона и може да носи полезен товар до 340 тона. Има 6 двигателя Boeing 747 (Pratt&Whitney PW4056), два корпуса по 72 м, съединени с общо крило, и 28-колесно шаси. Дължината на самолета е 117 метра. 

    Самолетът е напълно завършен и му предстоят наземни и летателни изпитания. Първият демонстрационен полет на самолета е планиран за 2019 г.

    Първоначално Stratolaunch ще изведе в стратосферата една ракета, а на по-късен етап – до три наведнъж.

    Orbital OTK се появява сравнително скоро при обединяването на две компании, които обаче са с исторически опит - Orbital и космическият и отбранителен бизнес на АТК. Сливането бе обявено през април 2014 г. и приключи през февруари 2015 г.

    Orbital е основана през 1982 г. от трима приятели, които се срещат, докато посещават Харвардското бизнес училище. Дейвид Томпсън, Скот Уебстър и Брус Фъргюсън разработват план за това, което впоследствие става техният първи продукт TOS за НАСА. През следващите три десетилетия Orbital се превръща във водещ доставчик на системи, свързани с космоса, като е пионер в новите продукти и услуги с търговска цел. АТК стартира като независима компания през 1990 г., когато Honeywell прехвърля отбранителния си бизнес на акционерите. Бившите бизнеси на Honeywell са предоставяли на САЩ и съюзниците им отбранителни продукти и системи в продължение на 50 години. ATK се разширява на космическия пазар с придобиването на Hercules Aerospace Company през 1995 г. и Thiokol Propulsion през 2001 г. Поредица от значими договори и придобивания продължават да увеличават присъствието на АТК в космическите, отбранителните и търговските пазари. Ето такива са корените и потенциалът на днешната Orbital OTK, която работи по амбициозния проект за изстрелване на космическа ракета от гигантския Stratolaunch.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини