Най-големият самолет в света с нов полет

Stratolaunch е най-големият самолет в света, имайки впечатляващ размах на крилата от 117 метра. Аеропланът се задвижва се от 6 реактивни двигателя и може да носи полезен товар от цели 230 000 килограма. Машината е извършила 3-часов тестови полет, излитайки от космодрум в пустинята Мохаве, САЩ и издигайки се на 4000 метра надморска височина.

Самолетът обхват на полета с пълен товар е 2 200 км, може да достигне до 11 000 метра височина, а максималната му скорост е 850 км/ч.

Stratolaunch се отличава с двата си фюзелажа - всеки с дължина от 72 метра.

Двукорпусният летателен апарат е дело на милиардера и съосновател на Microsoft Пол Алън и беше за първи път показан пред публика в Калифорния, където ще се провеждат тестовете по земя.

Главният изпълнителен директор на проекта Джийн Флойд се надява, че до 2019 година вече ще може да се наблюдава и истинска демонстрация на възможностите на самолета.

Проектът за създаването на най-големия самолет стартира през 2010 година, а първото комерсиално изстрелване на ракета от Stratolaunch е предвидено за 2020 година.

Изстрелването ще става от 9100 метра надморска височина, а ракетите ще извеждат сателити на ниска околоземна орбита. Предвидените ракети, който ще стартират от самолета-майка са Pegasus XL, които са дело на частната космическо-отбранителна компания Orbital ATK.

Смъртта на Пол Алън през 2018 година забави развитието на проекта, а успехът на SрaceX с намаляването на цените на космическите полети също допринесе за по-бавния прогрес.

Въпреки това Stratolaunch е една от най-интересните машини, създавана някога, а макар и с намалени темпове, проектът се развива.

Тестовите полети трябва да приключат през 2023 година, когато самолетът ще послужи за изстрелването на ракетата Talon-A. Компанията зад Stratolaunch ще използва самолетът и като част от хиперзвукова военна програма на САЩ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пи
    питагор
    2 0
    07:14, 12 май 2021
    Вие знаете ли коя е датата и като преписвате от някъде гледате ли календара. В тази статия бъдещето време е минало за читателя.
    • Не
      Нещо не си разбрал
      2 0
      09:39, 12 май 2021
      Е, изстрелването още си е в бъдеще време :) или сме 2023 година...
Последни новини